Nadúvazek - náhradní volno

• 15. 3. 2023 7:35

Dobrý den, mám pracovníka v hodinovce na zkrácený úvazek 35 hodin/týden, kdy má pracovat od 7 - 14,30 hod. Pracovník od PO - ČT většinou pracuje 8 hodin. Takže má každý den 1hod nadúvazek. Ale v pátek pracuje kratší dobu, cca 4 hod. Vždy jsem mu z toho nadúvazku vzala 3 hod k tomu pátku, jako náhradní volno, aby měl i v pátek odpracováno 7 hod. Ale nyní jsem zjistila, že je to asi špatně. Že z nadúvazku se náhradní volno poskytovat nemůže. To znamená, že bych měla do pracovní smlouvy zahrnout, že v pátek pracuje pouze 4 hod, např. 7 - 11 hod? Protože jinak mi nemá jak omluvit každý pátek 3 hod., když hodiny nemohu brát z nadúvazku? Chápu to dobře?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2023 10:21

without nickname

Ano, chápete to dobře.
      Asi tam máte pěkný binec, když zaměstnanec může sám od sebe odejít v 11 hodin z práce.

• 15. 3. 2023 10:22

Jasná

Pokud je pravidelně pracuje jak uvádíte, pak bych určitě změnila rozvrh směn. Pokud to není pravidelně, tak PO - ČT bych zaplatila hodinu navíc a v pátek bych vykázala neplacené volno (po dohodě se zaměstnancem). Finančně to vyjde stejně jako jste to dělala doposud.

• 15. 3. 2023 11:14

without nickname

Neplacené volno nelze se zaměstnancem dohodnout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).