Jednatel a odchod do předčasného SD

• 16. 3. 2023 11:32

Dobrý den, prosím o radu. Jednatel se smlouvou o výkonu funkce chce k poslednímu dubnu odejít do předčasného důchodu (věk i dobu splňuje). Může zůstat i nadále jednatelem s odměnou 10.000 Kč ? + může se společností ještě k funkci jednatele sjednat DPP ve výši 10.000 ? + případně zaměstnání malého rozsahu 4.000 Kč ? Podíl na zisku může být vyplácen, ten se pouze zdaňuje. Prosím, máte-li někdo zkušenosti, můžete mi poradit, za jakých podmínek může vykonávat činnost a pobírat předčasný SD ? Jeho klasický odchod do SD by byl 5.6.2025. Moc děkuji. Hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2023 11:50

Jasná

Zjednodušeně řečeno nesmí být u závislé činnosti vykonávána činnost, ze které by byl odvod na SP, jinak by jste musela provést na OSSZ hlášení a důchod by byl pozastaven.

• 16. 3. 2023 12:05

Soňa...

Dobrý den paní Jasná, ano toto pravidlo vím, jde mi však o to, zda tedy může mít smlouvu o výkonu funkce 10.000 + DPP 10.000 (nebyla by schodná s popisem funkce jednatele) + případně ještě ZMR 4.000. Toto všechno dohromady. Moc Vám děkuji a přeji pěkný den.

• 16. 3. 2023 13:11

Jasná

Pro odvody se jednotlivé různé pracovně právní vztahy nesčítají. To kdyby měl 2 DPP a v jedné například 5 000,-/měsíčně a ve druhé 6 000,-/měsíčně, tak DPP se pro odvody sčítají, byla by odměna nad 10 000,-Kč, byl by odvod na SP a to je v rozporu s pobíráním předčasného důchodu.

• 16. 3. 2023 13:50

Soňa...

Moc děkuji paní Jasná, o sčítání DPP u jednoho zaměstnavatele vím. Jde mi o to, jaký konkrétní max. nepojištěný příjem může jednatel v předčasném SD u jednoho zaměstnavatele mít. Chce i nadále být ve firmě. Jde tedy smlouva o výkonu funkce ve výši 3.999/měsíc + DPP 10.000, že ? Víc nic mne nenapadá. Děkuji Vám, hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).