Z metodiky daňové evidence vyplývá, že neuhrazená pohledávka promlčením nezaniká. Přestože nikdy nedojde k její úhradě a nepřemění se na peníze a žádný majetek tudíž nepředstavuje, je pouze tzv. „oslabeným“ aktivem, který z evidence pohledávek vyřadit nelze.
Jen dle §24 ZDP můžeme vyřadit pohledávky za dlužníkem:
- u něhož soud zrušil konkurs pro nedostatek majetku,
- který je v úpadku nebo jemuž úpadek na základě výsledku insolventního řízení hrozí,
- který zemřel a pohledávka nemůže být vymáhána ani na dědicích
- právnickou osobou zaniklou bez právního nástupce a za podmínky, že věřitel nebyl ve vztahu k ní tzv. spojenou osobou,
- na jehož majetek je uplatňována veřejná dražba a na základě jejího výsledku nemohlo k úhradě pohledávky dojít,
- na jehož majetek byla uplatněna exekuce a její výnos opět úhradu pohledávky neumožnil.
O hodnotu ostatních pohledávek musíme bohužel v okamžiku ukončení či přerušení podnikání nebo při přechodu na uplatňování paušálních výdajů zvýšit svůj daňový základ a odvést z něho příslušnou a z mého pohledu nespravedlivou daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2023 14:47
Dobrý den, právě jsem narazila na www.adar.cz na dotaz a odpověď:
"Jsem OSVČ, která má neuhrazené faktury z roku 2020, a zřejmě nikdy nebudou mým odběratelem uhrazeny. Jak mám postupovat v jejich vyřazení z evidence? Do DP 2020 jsem je nedávala, nebyly uhrazeny. Jak je tomu u daňové evidence, nejsem plátce DPH. "
Odpověď:
"Oficiálně opravdu nevím. Zákon toto neřeší.
Takže tvrdím, že je nejlepší je vyřadit z obchodního majetku a přeřadit do soukromého (prostě je přestat evidovat v daňové evidenci).
Pokud by Vám je náhodou po té někdo zaplatil, je otázka, zda příjem zdanit v § 10 (osobně bych to tak udělal) tj. bez sociálního a zdravotního pojištění, ale také bez případných paušálních výdajů.
Pokud Vám je nikdo nezaplatí, pak se nic neděje."
To je to tak jednoduché? Prostě je přestanu evidovat?
Prosím o váš názor. Děkuji