OBZP a živnost bez příjmů

• 19. 6. 2023 14:39

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda je možné jít na OBZP když by nebyla pozastavena/zrušena živnost ze které ale neplynou žádné zdanitelné příjmy. Podle § 5 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění je OSVČ chápána jako "osoba vykonávající činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona o daních z příjmů." V definicích zdravotních pojišťoven o OBZP je také psáno jen to, že OBZP je osoba, která nemá příjmy jako OSVČ, ne že osoba, která není OSVČ. Proto, pokud z této činnosti neplynou žádné zdanitelné příjmy, tak zda by bylo možné nechat živnost bez příjmů aktivní a nahlásit se jako OBZP.
    Vím, že pokud mám živnost aktivní, tak v evidenci zdravotní pojišťovny jsem plátcem ZP jako OSVČ, ale proto se chci právě zeptat, zda to nelze pozměnit když z té živnosti není žádný příjem.

Dotaz není přímo pro mě, je to pro známou, která vymýšlí různé možnosti a já jí slíbila, že to zkusím zjistit. Osobně si myslím, že pro to, aby byla evidována jako OBZP bude muset živnost pozastavit, zrušit.

Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).