Dobrý den,
měla ale nemusíte :-) Setkávám se s tím, že v mnohých firmách prohlášení podepisovat nedávají, strhávají daň, a zaměstnanec si až jednou ročně daň nárokuje v daňovém přiznání. A čím dál častěji se setkávám s tím, že firmy svým zaměstnancům daňové přiznání ani nedělají, musí si jej zajistit sami na své náklady/zodpovědnost.
Určitě doporučuji se obrátit na mzdovou účetní a dotaz směřovat na ni.
Podepsat prohlášení poplatníka jste mohla při nástupu do zaměstnání, měla jste na to 30 dnů od nástupu. Protože jste nastoupila uprostřed měsíce, tak slevu na poplatníka v prvním měsíci uplatňuje první zaměstnavatel, ale od dalšího měsíce jste ji mít mohla. K předloženým dokladům přihlédne plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně prokázány. Pokud prohlášení podepíšete teď, tak to mzdová zohlední až ve mzdě za červenec.
Nečekejte, že vás mzdová sama osloví, je to vaše starost.
Zaměstnavatel není povinen vám dávat podepsat prohlášení poplatníka daně. Je vaše právo si jej podepsat. Takže buď si tiskopis stáhněnte ze stránek finanční správy, vyplňte a odevzdejte na mzdové účtárně nebo se zeptejte přímo na mzdové účtárně, zda tam mají tiskopisy k vyplnění. Pokud prohlášení vyplníte a odevzdáte teprve teď, tak slevu na poplatníka vám za červen účetní nemůže poskytnout, takže počítejte opět s nižší výplatou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 6. 2023 7:52
Dobrý den, nastoupila jsem do práce 9.5. Do té doby jsem měla prohlášení o dani poplatníka podepsané v předchozím zaměstnání. Teď ve výplatě v nové práci byla daň stržena, což chápu - nebyla uplatněna. Teď ale už mám dostat k podpisu nové prohlášení v novém zaměstnání, že? Nebo ne ?
Moc děkuji