Potvrzení o výstupu z EU - jiný měsíc než FV

• 23. 10. 2023 9:04

Dobrý den, prosím vás o radu - FV za zboží do třetí země je v 9/2023, ale potvrzení o propuštění je v 10/2023. Máme fa v účetním programu opravit DUZP na 10/2023? Na celnici ale bude jiná faktura. Jak se v těchto případech postupuje, prosím? Děkuji předem! Kata.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 10. 2023 14:08

Jana N.

vzdy davam do dph r.22 hodnotu ke dni výstupu z eu dle pootvzeni z celnice, nikdy dle vystaveni faktury, k duzp dojde vystupem z eu

• 23. 10. 2023 14:36

Kata

Děkuji moc za odpověď. A když jsme vystavili fa za zboží v 9/2023 a celnice má tuto fa, tak i přesto můžu změnit všechna data na 10/2023? Omlouvám se, nikdy jsem se s tím nesetkala. Děkuji!

• 23. 10. 2023 16:52

Jana N.

fakturu nemenim...vystavena v 9...datum vystupu 12, dam do dph 12....vystavena 9, ale vystup z eu treba 7, dam do dph 7...celnice posila kazdy mesic seznam ukoncenych a podle nich dam vsechny do dph r.22

• 24. 10. 2023 9:30

t.999

Dobrý den, mám stejný "problém".
      Řeším :
      1.) opravou faktury- archivuji fakturu pro celníky , a pro účetnictví a DPH je ta konečná v SW .... mnozí namítnou, že oprava je chybný postup

2.) vystavuji pro celníky proformafakturu nebo zálohovou fakturu a až je propuštěno, tak vystavím ostrou fakturu - tam mám problém s tím, že odběratel hradí až konečnou fakturu a zůstává tak zálohová neuhrazená- odečet na ostré faktuře ke dni vystavení není možný, protože k úhradě zálohy nedošlo.

Takže jak vidíte, nejste v tom sama.

Nejlepší by bylo vystavit předfakturu, o které se nebude účtovat, nebude to daňový doklad a zároveň to nebude zálohová, která se bude zobrazovat jako neuhrazená. No možná, že některé SW umožní zlikvidovat fakturu bez vazby na hradící doklad. Nebo bych vlastně mohla tu zálohovou stornovat.

3.) Žádám šéfa, aby chtěl platbu předem (před odesláním zboží)- dělám způsobem 2.), spáruji platbu se zálohou a jakmile mám vývozní JSD vystavuji konečnou ..... jde o malé platby a dodávky, tak v tom není problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).