Paní Jasná, velice děkuji za cennou radu.
Já jsem se právě s majitelem dohadovala, že to proplatit nelze a on mi jednoduše sdělil, že si mám vše pořádně nastudovat - že když je to bráno jako benefit, tak že si s tím může firma dělat co chce a může ji tedy lze i proplatit. A hotovo.
Takže hledám argumenty..
A nějaký odkaz na § se asi nenajde, že? Protože vím, že se ještě kvůli tomu budeme dohadovat...
Děkuji
Ohledně dovolené máte dvě základní možnosti, a to
1. prodloužit výměru dovolené zaručené zákonnou úpravou, pak toto prodloužení splyne s dovolenou ze zákona a není-li vyčerpána, je možné ji proplatit je při skončení PP,
2. zavést jiný druh dovolené, než je zaručena ZP a ohledně něho stanovit podmínky nároku, včetně pravidel pro čerpání a také proplacení. Pak ve všem záleží na vás = můžete stanovit, že tato "vaše" dovolená, není-li vyčerpána, se proplácí. Někdy bývá v praxi největší problém vymyslet pro tuto dovolenou pojmenování, aby se nepletla s tím, co platí, popř. platilo dříve.
Dělá to na mě dojem, že pan majitel má na mysli variantu ad 2, já označení "benefit" raději nepoužívám, každý si pod označením může představit něco jiného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 10. 2023 9:02
Dobrý den,
poprosím o radu. Majitel firmy dal zaměstnancům týden dovolené navíc (jako benefit) s tím, že pokud toto dovolenou navíc nestihnou zaměstnanci do konce roku vybrat, bude jim proplacena. Nejedná se o dodatkovou dovolenou, ale o dovolenou jako benefit.
Můžete mi někdo prosím poradit, zda lze takovouto dovolenou opravdu proplatit?
Děkuji