Vývoz zboží a DUZP

• 15. 12. 2023 10:43

Dobrý den, chtěla bych poradit, kdy dát na ř.22 v dph vývoz zboží. Je to v momentě výstupu zboží z EU nebo můžu dát datum, kdy předám zboží dopravci? Vyčetla jsem, že je možné obojí, ale raději se chci zeptat, jaké máte zkušennosti vy. Zda je tedy možné jako DUZP (a uvést na ř.22) dát datum z faktury, které je uvedeno jako datum odeslání zboží. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2023 8:33

Jana N.

davam ke dni vystupu z eu dokladem z celnice, kdy nam tento.vystup potvrdili. nekdy je uz zbozi davno venku a fakturace odlozená nebo je faktura a zbozi odejde az pozdeji

• 18. 12. 2023 12:25

OrinHopcraft

Dobrý den,
      vývoz zboží, který je předmětem DPH a splňuje podmínky pro osvobození se uvádí do ř. 22 daňového přiznání ke dni uskutečnění tohoto plnění a to je podle § 66 odst. 3 ZDPH datum výstupu zboží a prokazujete to právě tím rozhodnutím celního úřadu, které obdržíte ve formátu XML, kdy celní úřad výstupu zboží z EU potvrdí celnímu úřadu, u kterého bylo zahájeno celní řízení výstup zboží z EU.

Daňovým dokladem při vývozu podle § 33a ZDPH je daňový doklad vystavený podle § 28 s náležitostmi uvedenými v § 29 ZDPH. V momentě, kdy vystavujete fakturu, neznáte ještě datum uskutečnění plnění (ono není zdanitelné, ale osvobozené, proto ne DUZP, ale datum uskutečnění plnění) a ta faktura de facto není DD, ale doklad o ceně vyváženého zboží.

Protože to není úplně domyšlené, tak v praxi většina plátců vystavuje "ostré" faktury při předání přepravci a nečeká na výstup zboží z EU a pouze hodnoty z těchto faktur přiznává v r. 22 až na základě potvrzené výstupu - tedy většinou se zpožděním a rozhodnutím CÚ dokládá zároveň i splnění jedné z podmínek pro osvobození od daně.

Pokud máte výstup zboží potvrzený a splňujete podmínky osvobození, tak není moc co řešit a neřeší to ani finanční správa - co já jsem se setkal, ř. 22 je v podstatě informativní a nemají co doměřovat, že by kvůli tomu dávali pokuty za porušení povinností nepeněžité povahy jsem se nikdy nesetkal.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).