Dobrý den,
omlouvám se, pokud se tento dotaz zde opakuje po několikáté, ale co jsem prošel, tak jsem neporozumněl vysvětlení zcela přesně, jsem dobrovolný plátce DPH a zabývám se jen nákupem a prodejem v ČR, což je jednoduché, ale nyní jsem se dostal do jiné situace a nevím si s ní, ani po přečtení jiných dotazů rady.
Pořídil jsem si do svého obchodu kávovar, tedy majetek, všude ale vždy čtu o pořízení zboží a ne majetku.
Když jsem si ho na stránkách objednával u holandského prodejce, vyplnil jsem i své DIČ, a tím jsem neplatil DPH, jelikož jsme v EU, ale pak mi to začalo vrtat hlavou a melou se mi v hlavě dojmy s průjmy a potřebuji tedy, prosím, co nejvíce polopaticky vysvětlit, zda to mám zanášet do Kontrolního hlášení a do Přiznání DPH a případně jak, když jsem DPH neplatil?
Musíte provést samovyměření DPH tzv.reverse-charge, v DP k DPH bude stejná částka na ř.3 a 43 a v KH bude v oddílu A2 ( odvádíte DPH na výstupu a uplatníte si ji jako odpočet na vstupu).
v KH A2 chápu, a na vstupu to dám do B3, i když je to nad 10tis? Protože jak u B1, tak u B2, chce u DIČ pouze číselnou část a v Holandsku mají v DIČ i písmena (nemylím NL na začátku:-))
Díky
nebo jen v KH do toho A2? a až v přiznání, kde se řeší vracení nebo doplatek DPH, to dám na obě strany aby se to vynulovalo? Omlouvám se, za hloupé dotazy
z ceny kávovaru spočítáte 21% a uvedete v přiznání do ř. 3 a 43 (pokud kávovar nemáte pro osobní potřebu), v KH uvádíte pouze do A.2
zbožím dle zákona o DPH je i majetek
definice zboží dle účetních předpisů a zákona o DPH je odlišná
pokud je kávovar nad 80 tis. Kč tak uvedete i do ř. 47 přiznání
15. 2. 2024 17:46
Dobrý den,
omlouvám se, pokud se tento dotaz zde opakuje po několikáté, ale co jsem prošel, tak jsem neporozumněl vysvětlení zcela přesně, jsem dobrovolný plátce DPH a zabývám se jen nákupem a prodejem v ČR, což je jednoduché, ale nyní jsem se dostal do jiné situace a nevím si s ní, ani po přečtení jiných dotazů rady.
Pořídil jsem si do svého obchodu kávovar, tedy majetek, všude ale vždy čtu o pořízení zboží a ne majetku.
Když jsem si ho na stránkách objednával u holandského prodejce, vyplnil jsem i své DIČ, a tím jsem neplatil DPH, jelikož jsme v EU, ale pak mi to začalo vrtat hlavou a melou se mi v hlavě dojmy s průjmy a potřebuji tedy, prosím, co nejvíce polopaticky vysvětlit, zda to mám zanášet do Kontrolního hlášení a do Přiznání DPH a případně jak, když jsem DPH neplatil?
Děkuji moc za radu
ToVy