Dobrý den,
prosím o radu. Založila jsem si v roce 2023 živnost - vedlejší, ale neměla jsem z ní žádné příjmy, musím přesto podat přehledy na sociálku a pojišťovnu? Zálohy tedy nadále nebudu platit?
Pokud v 2024 nepřekročím příjem (ne základ daně) 105 520 Kč, nebudu muset v roce 2025 platit zálohy na sociální pojištění a na zdravotní ano, podle toho, co vyjde v přehledu?
Děkuji.
Ta sociálka a ZP neví, že nemáte příjmy, nejjednodušší pro vás je podat 0 přehledy.V dalších letech, pokud podáte DPFO a překročíte limit pro SP OSVČ vedl. platíte zálohy podle podaného přehledu, u ZP je platíte jen pokud neplatíte v zaměstnání aspoň z minimální mzdy.
Dobrý večer, moc děkuji za odpověď.
A mám prosím ten limit správně nebo to je limit pro hlavní činnost?
Takže pokud limit nepřekročím, nemusím platit zálohy na sociální ani zdravotní, v zaměstnání mám větší než minimální mzdu.
20. 2. 2024 13:41
Dobrý den,
prosím o radu. Založila jsem si v roce 2023 živnost - vedlejší, ale neměla jsem z ní žádné příjmy, musím přesto podat přehledy na sociálku a pojišťovnu? Zálohy tedy nadále nebudu platit?
Pokud v 2024 nepřekročím příjem (ne základ daně) 105 520 Kč, nebudu muset v roce 2025 platit zálohy na sociální pojištění a na zdravotní ano, podle toho, co vyjde v přehledu?
Děkuji.