Podíl zaměstnance na Pojištění odpovědnosti za škody zaměstnavateli

• 8. 3. 2024 11:55

Prosím máte s tím zkušenosti: Dostala jsem mailem fakturu od firmy, kde jsem zaměstnána, kde mě firma fakturuje Podíl na pojištění odpovědnosti za škody způsobené zaměstnavateli (pozn. dle výše mzdy a délky úvazku) a fakturuje to na 7 měsíců dopředu. Nikdy jsem se s tím nesetkala, je to oprávněné? Já jinak nemám žádné pojištění odpovědnosti soukromě uzavřené.
    Děkuji vám za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2024 12:42

without nickname

A co se vám nezdá? Že se máte podílet nebo že se pojistné platí dopředu? Asi jste se na sjednání pojistky dohodli.

• 11. 3. 2024 9:40

Martin

toto pojištění si správně zaměstnanec sjednává a platí sám. Je to v jeho zájmu. Je to na škodu, kterou může způsobit svému zaměstnavateli a to do výše 4,5 násobku platu.
      Někteří zaměstnavatelé na to finančně přispívají, nebo to celé zaplatí. Ale to je jen jejich dobrá vůle.
      Někteří zaměstnavatelé toto pojištění od zaměstnanců vyžadují, což je asi správné.

• 11. 3. 2024 17:52

without nickname

Zda si zaměstnanec sjedná nebo nesjedná pojistku, je jeho soukromá věc a pokud zaměstnavatel požaduje, aby ji měl sjednánu, jedná se o postup nad rámec zákona.
      U škody způsobené z nedbalosti se nejedná o 4,5 násobků platu, ale o 4.5 násobků průměrného výdělku. Za podmínek stanovených ZP zaměstnavatel může požadovat náhradu celé škody, tedy nad rámec tohoto limitu, navíc záleží na tom, na jakou částku pojistného plnění byla pojistka sjednána. Řada zaměstnanců je ve snaze ušetřit podpojištěna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).