Zdanění sportovců kolektivních sportů je kapitola sama pro sebe... pokud mají smlouvu s jedním klubem, měli by ( a kromě ČR se často děje ) danit své příjmy jako závislou činnost. Váš fotbalista byl nejprve výkonnostním fotbalistou=poloprofesionálem a poté podepsal profi smlouvu,bezŽL, příjmy z obojího by měl danit jako příjem z výkonu nezávislého povolání a 40% výdajů je OK ( v minulosti např.soudní spor Davida Lafaty, který si roky uplatňoval 60% jako ze živnosti a byl mu rozdíl na dani doměřen včetně pokuty a penále, a to měl ŽL, až teprve NSS rozhodl, že nepochybil a dostal peníze zpět).
Děkuji za odpověď. A pokud si teď zřídí živnostenský list, bude moci uplatňovat 60 % paušál, je to tak?
Když jsem to s ním řešila, dozvěděl jsem se, že kluci, kteří hráli poloprofesionálně, ne na profi smlouvu, snad ani nikdo ten příjem nedanil....doslova jeden chlapec řekl, že si myslel, že když si jako student vydělá 10 000,-- Kč měsíčně, nic se neřeší / to by bylo v případě DPP, je to tak?/
Daň by jim pravděpodobně žádná nevyšla, vzhledem k slevě na poplatníka a studenta, SP možná taky ne, ale doplatek na zdravotní by určitě vyšel.../nedej Bože pokuta za to, že nepodali přiznání k DP?/....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 3. 2024 13:31
Dobrý den,
prosím o radu s přiznáním za rok 2023.
Student VŠ, má příjem z fotbalu, část roku hrál jako neprofesionál a část roku měl smlouvu s ligovým klubem. Jako neprofesionál měl za 6 měsíců 45 tisíc, po zbytek roku jako profi 110 tisíc Kč. Nemá ŽL.
Já bych zařadila celkový příjem za profi i neprofi v součtu do příjmu podle § 7, 40% paušální výdaje. Plus teda doplatek ZP a SP.
Fotbalista mi však tvrdí, že příjmy z neprofi ligy se nedaní, že mu to tak jeho klub sdělil. Mě nenapadá důvod, proč by se danit neměl, jedině, že by měli za to, že to zařadí jako příjem podle §10...zde je však 30 000,-- Kč limit..
Můžete mi prosím poradit,jestli je opravdu nějaký důvod, proč by se ta část příjmů danit neměla? děkuji, Katka