Moc děkuji za radu paní Jasná.
Zaměstnanec se přišel informovat, zda má nárok na dovolenou v případě, že k 30.6. podává výpověď ve zkušební době a jestli by tedy reálně mohl např. 29. - 30.6. čerpat dovolenou za odpracované období od 1.4. - 30.6.
Mohla byste mi prosím ještě dovysvětlit, zda mu nárok tímto vzniká nebo nikoliv,
Kdyby PP neukončil, tak mu nárok vzniká, ale takto si nejsem úplně jistá.
Moc Vám děkuji za pomoc.
Zapomněla jsem napsat tu hlavní myšlenku :-)
Jelikož má odpracováno za duben a květen celých 21 prac. dnů, vzniká mu nárok na 2/12 dovolené, tj. 2x 2 dny.
Může si tedy např. 25.-28.června vybrat 4 dny dovolené s tím, že pracovní poměr končí k 30.6. ve zkušební době?
Děkuji za pomoc a přeji vše dobré
Vaši hlavní myšlenku můžete pustit z hlavy. Nárok na dovolenou sice vzniká až po čtyřech odpracovaných týdnech, ale pokud zaměstnavatel má za to, že nárok v budoucnu vznikne, může nařídit čerpání i dřív.
Pokud dojde ke zrušení PP ve zkušební době 30.6. (nejedná se o výpověď, to by následovala výpovědní doba), bude mít nárok na 50 hodin dovolené. Zaměstnavatel mu ji může nechat vyčerpat nebo proplatit v poslední mzdě. Čerpání dovolené je pro výpočet dovolené považováno za dobu odpracovanou, takže čerpání celkový nárok na dovolenou nijak neovlivní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 6. 2024 18:26
Dobrý den,
jsem nováček ve mzdové agendě a ráda bych se ujistila, že mám správný výpočet dovolené.
Zaměstnanec nastoupil k nám do podniku na HPP 1.4.2024 a podal výpověď ve zkušební době k 30.6.2024.
Má klasický úvazek 40 h/týdně, roční dovolená činí 5 týdnů.
Výpočet nároku dovolené mi vychází na 50 h, což je 6,25 dne - je to prosím správně?
Moc děkuji za pomoc a odpověď,
Krausová T.