Zaměstnanec uznal váš požadavek na náhradu škody co do důvodu a výše? Prokázali jste mu zavinění přinejmenším ve formě nevědomé nedbalosti? Uzavřeli jste s ním dohodu o náhradě škody, která obsahuje způsob náhrady?
Věta "Budeme to dávat zaměstnanci k úhradě-srážkou ze mzdy" nesvědčí o kvalifikovaném přístupu.
V pracovní době ?
Nebo akce pořádaná společností a dobrovolně povinná účast ?
Možná pak odpovědnost z výkonu povolání - blbenka.
Škoda do 4,5 x plat.
Pokud to byla jen společenská akce se zaměstnanci, tak majitel provozovny asi měl rovnou požadovat náhradu od konkrétního návštěvníka - škodiče.
Pokud návštěvník má nějaké domácí pojištění - odpovědnost za škodu, pojišťovna by asi něco zaplatila.
A mohlo to jít mimo zaměstnavatele.
Ale to jsem si zaspekuloval.
Je to akce od firmy, kdy nám 2x do roka platí firemní akci-bowling. Vše je zadarmo a může jít kdo chce. Tento zaměstnanec to rozbil "vědomě" - věděl že dráhy nejdou ale stejně to tam hodil. Firma kde je bowling nechala dráhu opravit na svoje náklady a nyní nám to přefakturovala. Bohužel na naši firmu, a ne na toho, kdo to rozbil. Takže mi jako firma máme tuto fakturu v evidenci. Tak mi jde právě o to, jak ji zaúčtovat, když jsme se se zaměstnancem dohodli, že mu to budeme strhávat ze mzdy, je to jeho vina, proč by to měla platit firma.
Já tomu rozumím tak, že objednatelem byla firma, tudíž faktura byla vystavena na ni.
NS už před lety rozhodl, že akce pořádané zaměstnavatelem se považují za přímou souvislost s plněním pracovních úkolů, a to ať je účast povinná nebo dobrovolná = pokud se zaměstnanci přihodí úraz, je to úraz pracovní. Tento závěr musí platit i opačně, zaměstnanec při splnění zákonných podminek odpovidá za škodu, kterou způsobil.
A je to firma, tak platem neodměňuje, jedná se o max 4,5nadovek průměrného výdělku. Škoda zaměstnavateli vznikne, až zaplatí fakturu, podle toho, kdy se tak stane, se průměrný výdělek posoudí.
Pokud to skutečně byla akce ( třeba se školením ) a byla to uzavřená společnost, tak se přikláním k odpovědnosti z výkonu povolání do 4,5 platu.
Pokud by se tam třeba zamíchali i cizí návštěvníci, tak provozovatel nemusí vědět kdo je kdo a asi by to měl uplatnit po konkrétní osobě.
Ale je to můj názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 6. 2024 13:56
Byli jsme jako firma na bowlingu, a jeden zaměstnanec rozbil dráhu. Nyní přišla faktura na firmu, že máme zaplatit opravu dráhy. Budeme to dávat zaměstnanci k úhradě-srážkou ze mzdy. Jak zaúčtuji fakturu? Tím, že se to netýká naší ekonom.činnosti, tak bych zaúčtovala nedaňově na 5.. (neuplatním si dph) a pak předpis na 335? Děkuji.