Hlavní navigace

Pracovní smlouvy-platový stupeň x hrubá mzda

  • 10. 7. 2024 9:15

    Dobrý den, pan jednatel uzavírá pracovní smlouvy dle NV č.341/2017 Sb. Při nástupu do firmy jsem jej upozornila, že toto se týká státních zaměstnanců. Svoji pracovní smlouvu jsem si po domluvě s ním opravila. Všichni ostatní včetně nově příchozích to mají takto.
    Jen jsem chtěla poprosit o Vaše názory, protože i když jsem jej upozornila, že to není správně dostala jsem odpověď že to tak dělají celé roky, při kontrolách (ZP,OSSZ) nikdy neobdrželi upozornění nebo výtku, že jsou pracovní smlouvy špatně.
    Nezdá se mi to a jsem nejistá - nyní nová zaměstnankyně má platový stupeň 5, tarifní stupeň 12 (nároková složka mzdy-smluvní tarif 18tis hrubého + osobní nenároková složka mzdy 6tis.). Jsem úplně blbá,protože takový plat v tabulkách nevidím. Mě se to prostě nelíbí celou dobu (což je třeba jen můj problém), průběžně se k tomu vracím, ať nastavíme mzdy správně,ale bezúspěchu.
    Navíc tedy když už to chce nechat takto a nevidí problém - zaměstnancům by se měl základní plat zvyšovat dle odpracovných let, což se u nás neřeší.
    Už i to, že někdo má stravenkový paušál a někdo ne si myslím že není správné, ale asi nic proti ničemu? V minulém zaměstnání jsem 2x kontrolu z OIBP zažila a myslím, že toto by se jim také nelíbilo. Vnitřní (interní) předpisy nejsou vypracované k ničemu.
    Všem předem děkuji za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2024 9:58

      without nickname

      OIBP už skoro 20 let neexistuje, navíc tento orgán kontroloval BOZP.
      ZP/OSSZ nemají kompetenci kontrolovat to, co popisujete.
      Nikdy není rozhodujíci pojmenování, ale obsah (i v jedné velké bance měli více než 10 let plat).
      Navyšování mzdy za odpracované roky je věcí mzdového systému, nemusí být. K podrobnější odpovědi uvádíte málo informací, já bych doporučil písemně upozornit jednatele, že firmě hrozí škoda ve formě pokuty. Je-li tomu tak, je to vaše zákonná povinnost. Ale špatné pojmenování apod. je jen formální chyba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).