Hlavní navigace

Porušení paušální daně x Přehled VZP

  • 14. 7. 2024 10:09

    Dobrý den, známá porušila v 2023 režim paušální daně - nastoupila do zaměstnání na HPP a podepsala prohlášení. Tím porušia podmínku paušálního režimu. Zaměstnání měla jako hlavní zdroj příjmů. Bohužel ale z nevědomosti nikam neoznámila vystoupení z paušálního režimu a zálohy platila po celý rok jako by v paušálním režimu byla.
    Podala tedy na základě obdržené informace z FÚ za 2023 DP i přehledy na OSSZ a VZP. Tam uveda že od 7/2023 byla OSVČ na vedlejší činnost z důvodu zaměstnání. Teď ji na vědomí poslali z VZP přeškrtaný a ručně přepsaný Přehled o příjmech, kde neuznali zaměstnání jako hlavní zdroj příjmů a započítali režim paušální daně po celý rok.
    Můžete nám prosím někdo poradit, sdělit zda je to v pořádku? Protože když přišlo na to, že musí podat DP a Přehledy (kontaktovali ji v březnu sami z FÚ, že to musí učinit,protože režim porušila), ptali jsme se u daň. poradce jak postupovat s přehledy aby je měla správně.
    Tak jak nám řekl je odevzdala, vyšel ji přeplatek cca 19tis.Kč. No a teď ji to poslali mailem opravené s tím, že k zaměstnání nepřihlíží a přepatek ji vyšel 1 Kč.
    Ano, větu neznalost zákona neomlouvá znám - ale přesto...? Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).