Aha, tak to asi dělám špatně.... no v zákoně se píše, že zdaňovacím obdobím je měsíc a když plnění není, tak tak tato osoba přiznání nepodává ani nesděluje
podle § 2a (2) a) se píše, že předmětem daně není právě limitovaná roční hodnota zboží a současně splnění podmínky v b) 1. .... . která není plátcem
..... takže vzniká otázka, zdali je identifikovaná osoba plátce
.... jinde v zákoně je uvedeno, že osobou registrovanou k dani je osoba, která bylo přiděleno DIČ pro účely DPH v rámci obchodu EU .... takže identifikovaná osoba sem podle mne patří a podmínka § 2 není splněna
No ovšem nejsem daňový poradce a je dost možné, že to prostě dělám blbě.
A musím se zamyslet nad tím, jak to tedy podle daňového poradce má vypadat:
Nakoupíte zboží v EU- dodavatel ověří vaše DIČ a prodá bez DPH
Zboží nesplňuje limit, takže nic nebudete v ČR odvádět
Prodáváte zboží jako neplátce, takže DPH zase neodvádíte
= tak to jste pro konečného spotřebitele od 21% lacinější a asi můžete i zbohatnout
Přesně tak by to mohlo vypadat , podle všeho je jejich problém , že vystavují bez DPH když nás nevidí na VIES a my si o to neřekneme právě z důvodu překročení . Jde mi o to , že už to nebudou ojedinělá plnění a samozřejmě to chceme s dodavateli nastavit správně . Teď nám začaly chodit fa jedna s jedna bez a někomu musíme říct , že to je blbě . Jen chci mít 100% jistotu , že to nastavíme a budeme dělat správně .
Ano to máte pravdu . Na sekci DPH MF mi řekli to co poradce , že limit platí i pro IO z důvodu přijetí služby ( s výhradou , že to po neděli ověří a potvrdí ) . Otázkou zůstává jak tomu dát jednotný postup . Někdo nám posílá fa s daní , pak v pohodě . Ti co bez daně to mají správně protože mají naše VAT a my to zaplatíme bez daně a ušetříme a protože jsme do limitu tak nás nic nezajímá ? Takhle se mi to nezdá . Já bych to viděl - posílejte všichni s daní a my si pohlídáme limit nebo všichni bez a dodaníme . Jak byste tento nesoulad řešila Vy ?
Děkuji za Váš čas
1.) řešila jsem jen, kdy se stávám IO povinně ze zákona
a) buď překročím limit dovozu zboží z EU
b) příjmu službu
2.) když již budu IO, tak jaké mám povinnosti
Možnost, že budu IO a budu ještě sledovat limit dovozu zboží mě vůbec nenapadla .... a až s vámi se nad tím zamýšlím ..... pokud bude tento postup možný = správný , pak bych asi dodavateli v EU nesdělila DIČ- ten pak nemůže ověřit, že jsem IO a vystaví faktu s DPH daného státu EU.
Nicméně ..... v mém případě jsem se přihlásila k dobrovolné registraci IO a to proto, že jsem nechtěla nakupovat s DPH EU a překročit nákupem limit - pak bych měla zboží zatížené DPH dodavatelskou zemí a dodaňovala ještě českou. Nenašla jsem možnost, jak z nakoupeného zboží pak dostat DPH jiného státu zpět.
Vliv také hraje DPH dodavatelského státu ...... někdy je výrazně nižší než v ČR.
No propočty a váhání trvaly poměrně dlouho asi 1/2 roku - což se zdálo nakonec být nevětší brzdou .... vyhrála dobrovolná registrace IO. Pokud bych se stala plátcem DPH, zboží zatížené českou DPH bych měla na skladě, tak pak by snad z něho šlo zpětně DPH i uplatnit na vstupu- tedy doufám.
Poz,.: píšu to jako já, ale ve skutečnosti jde o klienta s.r.o., kterého účtuji
Prosím napište, jak Vám poradili.
Tak z mfcr potvrdili , že pro nás jako IO z důvodu přijetí služby platí limit osvobození 326 tis. , ale můžeme si vybrat . Buď vše do limitu se zahraniční DPH ( tj. nesdělovat jim VAT )
nebo vše od data našeho rozhodnutí bez DPH a dodanit . Kombinovat není možné ( samozřejmě tu teď máme fa s DPH i bez , tak jen řešíme jak to cestou nejmenšího odporu napravit a pak asi pojedeme dobrovolně CHR ) Děkuji za účast v diskuzi a přeji krásné dny .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 7. 2024 15:51
Dobrý den,
chtěl bych se, prosím, zeptat - jsme ident. osoba z důvodu reklamy na Google a teď jsme koupili nějaké zboží z EU pod limit 326 tis ale faktury nám chodí automaticky bez DPH , to by mělo být s dph a až od limitu na naší výzvu bez dph ne ?