Smlouva se stává platnou, jakmile ji podepíše poslední z jednajících osob. O platnosti či neplatnosti smluvního ujednání rozhoduje soud, nikoliv jednající osoby.
Na účinnosti se mohou jednající osoby dohodnout, mohou např. posunout účinnost na dobu pozdější, než se smluvní ujednání stává platným.
Zjednodušeně se nechá říci, že platnost= den (viz výše), účinnost=období.
Ve vašem případě: platnost 29.5., účinnost 1.7. až 31.7.
Máte-li pořídit jakýsi seznam, lze do něho zahrnout jen smlouvy účinné (bez platnosti by účinnost nenastala), ale nevíme, co si nadřízení od vašeho seznamu slibují. Mají např
v úmyslu stanovit pravidla pro uzavírání smluv a pro tento účel se z vašeho seznamu poučit?
Děkuji. Nakonec jsem tam nechal jen datum uzavření (datum podpisu) a účinnost od do, platnost jsem si dal do druhého listu, aby ji tam mohl jednoduše přidat. Co si od toho slibují nevím, nemyslím si, že by šlo o poučení, spíše chtějí mít přehled co máme s kým sjednáno. V poledne jsem jim to vytištěné odevzdal a zpětnou vazbu zatím nemám, tak uvidím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 7. 2024 8:07
Dobrý den, prosím o radu ohledně platnosti a účinnosti smluv. Dělám pro nadřízené seznam platných smluv, studoval jsem to na internetu a tam je uvedeno, že smlouva je platná ode dne podpisu a účinnost může být posunuta.
Pokud tedy například 29.5.2024 podepíšeme (obě strany) smlouvu na pronájem prostor, který bude od 01.07.2024 do 31.07.2024. Chápu správně, že do platnosti uvedu 29.5.-31.7.2024 a do účinnosti 1.7.-31.7.2024? Dle té definice je to správně, ale přijde mi to divné, tak bych si to rád potvrdil.
Na některých smlouvách je platnost a účinnost přímo uvedena, tedy je tak napsáno kdy se tak stane, ty jsou jasné i když do té definice tedy moc nezapadají.
Děkuji