Výpočet dovolené DPČ

• 6. 11. 2024 14:25

Máme zaměstnanou uklízečku na 2 dny v týdnu po 2,5 hodinách na DPČ. Dovolenou máme 4 týdny, na kolik dnů bude mít uklízečka nárok? Já jsem si myslela, že také 4 týdny, to je 8 dnů po 2,5 hodinách celkem 20 hodin. Vybrala si 6 dnů tj. 15 hodin a PC mi ukazuje, že má nárok už jen na 1 hodinu. Co je špatně? Prosím o vaše názory a rady.
    Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2024 19:10

EvaLi

Zjistěte si nejdřív pravděpodobný počet hodin odpracovaných v roce. Nárok na dovolenou vzniká až po odpracovaných 80 hodinách a to tak, že za každých 20 hodin je nárok 1,54 hodin a vždy zaokrouhlit nahoru. Třeba odpr. 134 hodin: 6x 1,54 = 9,24 h zaokr. na 10 hodin.
      Čerpaná doba dovolené se pro zjištění celoročního nároku započítává jako odpracované hodiny. Ještě jedna podmínka pro vznik nároku. Dohoda musí trvat minimálně 28 kal.dní, což je pro jednorázovou dohodu. Např. brigáda 1. až 25. v jednom měsíci - není žádný nárok na dovolenou, i kdyby odpracoval třeba 90 hodin celkem (15 dní x 6h).
      K dispozici jsou kalkulačky, tak si tam nárok ověřte.
      Nelze Vám odpovědět, protože jste neuvedla, kolik hodin v roce Vaše uklízečka pravděpodobně odpracuje. Zdravím

• 7. 11. 2024 7:23

Johana

Děkuji moc za Vaši odpověď, už mi to dává smysl. Program to počítá podle dosud odpracovaných hodin a proto ten rozdíl. Má to dobře on i já - bude mít za rok 20 hodin.
      Ještě jednou děkuji, moc jste mi pomohla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).