Re: Daň z příjmů FO - typ A, odstupné
Začneme od konce. Ve zkušební době jste nemohla dostat výpověď, ale měl by s Vámi být zrušen PP podle § 58 ZP a to bez uvedení důvodu a bez ohledu na to, jestli firma zaniká či ne. Nárok na odstupné není. Ten je pouze v případě výpovědi podle § 46, odst. 1, písm. a), b) a c) ZP - což byl jistě případ Vašeho otce.
Pokud se týká daně z příjmů, jaký přehled o odvodu daně máte na mysli? Žádný takový formulář neexistuje. U Zaměstnavatele, kde jste pracovala od 17.10.2005 do 1.1.2006 (??? - předpokládám, že to bylo spíše do 31.12.2005 když od 1.1.2006 jste zaměstnána jinde) si požádejte do 15.2.2006 o provedení ročního zúčtování daně. Nemusíte podávat DP - mimochodem, letos už žádné "áčko" není, je jen 1 typ a ten má 5 příloh (tam je obsah "áčka" zapracován).
Co se týče daň. přiznání, měla jsem na mysli to roční zúčtování, špatně jsem to napsala. O této změně (1 typ DP s 5ti přílohami) jsem dosud nic nevěděla, ještě v prosinci 05 mi na FÚ předali DP typu A a nic mi nikdo neřekl. Co mám tedy na FÚ odevzdat? Stačí to roční zúčtování nebo nemusím podávat vůbec nic?
Záleží také na tom , co jste dělala do 17.10.2005,pokud jste neměla souběh zaměstnání nebo nepodnikala nemusíte na FÚ dávat nic, roční zúčtování vám na žádost provede poslední zaměstnavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2006 13:42
Chtěla bych se zeptat, zda musím podávat na FÚ přiznání k dani z příjmů - typ A, když jsem ve firmě pracovala od 17.10.05 do 1.1.06. Od 1.1.06 jsem zaměstnaná v jiné firmě. Nestačí, když podám přehled o odvodu daní? Jak se tento přehled vypracuje a co na něm musí být?
Když jsem dostala výpověď z důvodu zániku firmy ještě ve 3měsíční zkušební lhůtě, mám nárok na nějaké odstupné? Na ÚP mi bylo sděleno, že bych musela dostat výpověď z důvodu nadbytečnosti, abych tento nárok měla. Někdo ale tvrdí, že nárok na odstupné mám. Otce taky propustili z důvodu zániku firmy a dvouměsíční odstupné dostal.
Za odpověď děkuji.