Daň z příjmů FO - typ A, odstupné

• (neregistrovaný)

3. 1. 2006 13:42

Chtěla bych se zeptat, zda musím podávat na FÚ přiznání k dani z příjmů - typ A, když jsem ve firmě pracovala od 17.10.05 do 1.1.06. Od 1.1.06 jsem zaměstnaná v jiné firmě. Nestačí, když podám přehled o odvodu daní? Jak se tento přehled vypracuje a co na něm musí být?
    Když jsem dostala výpověď z důvodu zániku firmy ještě ve 3měsíční zkušební lhůtě, mám nárok na nějaké odstupné? Na ÚP mi bylo sděleno, že bych musela dostat výpověď z důvodu nadbytečnosti, abych tento nárok měla. Někdo ale tvrdí, že nárok na odstupné mám. Otce taky propustili z důvodu zániku firmy a dvouměsíční odstupné dostal.
    Za odpověď děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2006 14:15

MartaK. (neregistrovaný)

Re: Daň z příjmů FO - typ A, odstupné
      Začneme od konce. Ve zkušební době jste nemohla dostat výpověď, ale měl by s Vámi být zrušen PP podle § 58 ZP a to bez uvedení důvodu a bez ohledu na to, jestli firma zaniká či ne. Nárok na odstupné není. Ten je pouze v případě výpovědi podle § 46, odst. 1, písm. a), b) a c) ZP - což byl jistě případ Vašeho otce.
      Pokud se týká daně z příjmů, jaký přehled o odvodu daně máte na mysli? Žádný takový formulář neexistuje. U Zaměstnavatele, kde jste pracovala od 17.10.2005 do 1.1.2006 (??? - předpokládám, že to bylo spíše do 31.12.2005 když od 1.1.2006 jste zaměstnána jinde) si požádejte do 15.2.2006 o provedení ročního zúčtování daně. Nemusíte podávat DP - mimochodem, letos už žádné "áčko" není, je jen 1 typ a ten má 5 příloh (tam je obsah "áčka" zapracován).

• 3. 1. 2006 14:53

Petra (neregistrovaný)

Co se týče daň. přiznání, měla jsem na mysli to roční zúčtování, špatně jsem to napsala. O této změně (1 typ DP s 5ti přílohami) jsem dosud nic nevěděla, ještě v prosinci 05 mi na FÚ předali DP typu A a nic mi nikdo neřekl. Co mám tedy na FÚ odevzdat? Stačí to roční zúčtování nebo nemusím podávat vůbec nic?

• 3. 1. 2006 17:58

Vlaďka (neregistrovaný)

Záleží také na tom , co jste dělala do 17.10.2005,pokud jste neměla souběh zaměstnání nebo nepodnikala nemusíte na FÚ dávat nic, roční zúčtování vám na žádost provede poslední zaměstnavatel.

• 4. 1. 2006 9:16

Petra (neregistrovaný)

Dělala jsem normálně na HPP jako sekretářka a účetní. Jsem absolventka, takže jsem tomu všemu moc nerozuměla.

• 4. 1. 2006 8:00

MartaK. (neregistrovaný)

Rozhodně požádejte o roční zúčtování. Kdyby Vám vyšel přeplatek na dani z příjmů, proč byste měla státu nechávat Vaše peníze?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).