Záloha - sociální

• 29. 1. 2025 17:12

Dobrý den, prosím o zodpovězení ohledně výše minimální zálohy na soc. pojištění.

- Pokud jsem si založila živnost v roce 2024 (stala jsem se OSVČ) a po dobu předešlých 20 let jsem nepodnikala, platila jsem sníženou zálohu a to - 3210 Kč.
    Nyní v roce 2025 platím jakou výši zálohy? Je správně částka 3399 Kč?

- Pokud osoba začne podnikat v roce 2025 (stane se OSVČ) a po dobu předešlých 5 let nevykonávala tuto činnost, tak po dobu 2 let neplatí vůbec sociální zálohy?

Předem moc děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2025 20:52

vladík

V roce 2025:
      hlavní činnost 4 759 Kč
      vedlejší činnost 1 496 Kč
      hlavní činnost OSVČ, která zahájila samostatnou výdělečnou činnost a tuto v předchozích 20 kalendářních letech nevykonávala, 3 399 Kč

Pro OSVČ, která zahájí činnost v roce 2025 a vykonává hlavní samostatnou výdělečnou činnost, nebo se přihlásí k účasti na důchodovém pojištění při výkonu vedlejší činnosti, platí minimální zálohy stanovené pro rok 2025, tzn. při výkonu hlavní činnosti 4 759 Kč, při výkonu vedlejší 1 496 Kč.

U OSVČ, která zahájila samostatnou výdělečnou činnost, vykonává ji jako hlavní a v předcházejících 20 kalendářních letech, předcházející roku zahájení činnosti, tuto nevykonávala, činí v roce zahájení činnosti, a v bezprostředně následujících dvou kalendářích letech, její minimální měsíční vyměřovací základ 25 % průměrné mzdy. Od 1. 1. 2025 činí minimální vyměřovací základ pro tuto OSVČ částku 11 640 Kč, tedy minimální výše zálohy na pojistné činí 3 399 Kč.

Pokud OSVČ zahájí/znovuzahájí SVČ po 31. 12. 2024 a v předchozích 5 letech před tímto zahájením nevykonávala tuto činnost, je od povinnosti placení záloh na pojistném v prvních dvou kalendářních letech samostatné výdělečné činnosti (v roce zahájení a v bezprostředně následujícím roce), zproštěna. Jedná se však pouze o zproštění placení záloh a nevztahuje se na povinnou úhradu pojistného po podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ (bude-li OSVČ, která vykonávala vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pojistné stanoveno).
      V roce 2024 byla záloha při zahájení činnosti po 20 letech nepodnikání 3 210 Kč

• 30. 1. 2025 11:28

no name

Děkuji moc. Jen pro ujištění, pokud v roce 2024 platil zálohu 3210, bude v roce 2025 platit zálohu 3399 a v roce 2026 zálohu, která bude stanovena (bude to ale 25 % z průměr. mzdy), je to tak že? Přičemž v roce 2027 už bude platit standardní minimální zálohy (pokud po přehledech nevykáže takové příjmy, že zálohy už nebudou minimální).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).