V roce 2025:
hlavní činnost 4 759 Kč
vedlejší činnost 1 496 Kč
hlavní činnost OSVČ, která zahájila samostatnou výdělečnou činnost a tuto v předchozích 20 kalendářních letech nevykonávala, 3 399 Kč
Pro OSVČ, která zahájí činnost v roce 2025 a vykonává hlavní samostatnou výdělečnou činnost, nebo se přihlásí k účasti na důchodovém pojištění při výkonu vedlejší činnosti, platí minimální zálohy stanovené pro rok 2025, tzn. při výkonu hlavní činnosti 4 759 Kč, při výkonu vedlejší 1 496 Kč.
U OSVČ, která zahájila samostatnou výdělečnou činnost, vykonává ji jako hlavní a v předcházejících 20 kalendářních letech, předcházející roku zahájení činnosti, tuto nevykonávala, činí v roce zahájení činnosti, a v bezprostředně následujících dvou kalendářích letech, její minimální měsíční vyměřovací základ 25 % průměrné mzdy. Od 1. 1. 2025 činí minimální vyměřovací základ pro tuto OSVČ částku 11 640 Kč, tedy minimální výše zálohy na pojistné činí 3 399 Kč.
Pokud OSVČ zahájí/znovuzahájí SVČ po 31. 12. 2024 a v předchozích 5 letech před tímto zahájením nevykonávala tuto činnost, je od povinnosti placení záloh na pojistném v prvních dvou kalendářních letech samostatné výdělečné činnosti (v roce zahájení a v bezprostředně následujícím roce), zproštěna. Jedná se však pouze o zproštění placení záloh a nevztahuje se na povinnou úhradu pojistného po podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ (bude-li OSVČ, která vykonávala vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pojistné stanoveno).
V roce 2024 byla záloha při zahájení činnosti po 20 letech nepodnikání 3 210 Kč
Děkuji moc. Jen pro ujištění, pokud v roce 2024 platil zálohu 3210, bude v roce 2025 platit zálohu 3399 a v roce 2026 zálohu, která bude stanovena (bude to ale 25 % z průměr. mzdy), je to tak že? Přičemž v roce 2027 už bude platit standardní minimální zálohy (pokud po přehledech nevykáže takové příjmy, že zálohy už nebudou minimální).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2025 17:12
Dobrý den, prosím o zodpovězení ohledně výše minimální zálohy na soc. pojištění.
- Pokud jsem si založila živnost v roce 2024 (stala jsem se OSVČ) a po dobu předešlých 20 let jsem nepodnikala, platila jsem sníženou zálohu a to - 3210 Kč.
Nyní v roce 2025 platím jakou výši zálohy? Je správně částka 3399 Kč?
- Pokud osoba začne podnikat v roce 2025 (stane se OSVČ) a po dobu předešlých 5 let nevykonávala tuto činnost, tak po dobu 2 let neplatí vůbec sociální zálohy?
Předem moc děkuji za odpovědi.