Re: poradí někdo ohl. ukončení spoluvl.
napůl vlastníte, napůl můžete užívat, napůl se musíte starat... Nájem byste mu platila jen kdybyste tu jeho polovinu užívala. Pokud on neplatí co platit má, můžete ho žalovat... Až se bude jednat o větší částku (dluhu), můžete u soudu navrhnout zrušení a vypořádání spoluvlastnictví - Vám dům s tím, že ho vyplatíte, ovšem po odečtení jehio dluhu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2006 14:46
Jsme dva spolumajitelé rodinného domku, podíl máme v poměru 1:1.
Polovinu domku obývám já, druhá polovina je prázdná - můj bývalý přítel bydlí jinde, bydlet zde nechce. Přesto po mně nyní požaduje „nájemné“ ve výši 11 tis.Kč měsíčně za to, že zde nebydlí (částku stanovil polovinou za v místě obvyklý pronájem celého RD, nájemní smlouva ale neexistuje, o nájmu nikdy nebyla řeč).
Na druhou stranu několik let platím veškeré náklady spojené s provozem RD sama (energie, opravy a údržbu, pojištění a daň z nem., údržbu zahrady). Na tomto se odmítá podílet a tyto náklady nehodlá uznat.
Prosím o radu, resp. ráda bych zaplatila za konzultaci někomu, kdo se touto problematikou zabývá a poradil by mi, které náklady mohu účtovat spolumajiteli nemovitosti, zejm.jestli mohu vyčíslit nějakou částku měsíčně (jde mi o to, abych mohla započíst část svých nákladů proti „jeho jedenácti tisícům“. Konzultace s mou advokátkou je plánována na pondělí 9.1.
Děkuji za pomoc
B.Štorková, Kladno
bhe@neuro.gu.se
731-111 839