Žádost o zúčtování - jak vyplnit

• 13. 2. 2025 8:06

Dobrý den, prosím o radu.
    V červnu 2024 se mi narodil syn. Manžel nezažádal o slevu na dítě. Do prohlášení 2025 už teď syna dal. Já jsem mu dala potvrzení od mého zaměstnavatele, že si dítě neuplatňuji. Jak vyplnit Žádost o zúčtování, aby byla sleva na dítě uplatněna za minulý rok? Na druhé straně jsme zatrhli, že Žádám o dodatečnou slevu a co doložit k tomu? Čtu pokyny už po několikáté a nerozumím tomu. Máme znovu vyplnit Prohlášení 2024 , kde vyplníme dítě a a označíme "XD"?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2025 19:24

EvaLi

Na zadní straně vyplníte do tabulky to dítě (tabulka "Další slevy na dani", kde je třeba uvedena i sleva na manželku). Úmysl, že chcete zpětně uplatnit dítě bude v Podpisové části to X (což znamená jako ano). Nevím, kde jste přišla na XD. Možná jsem v pokynech přehlédla. Já se domnívám, že stačí X.
      Že jste doložila pro letošní rok potvrzení od svého zaměstnavatele, že slevu na dítě neuplatňujete, tak pro roční zúčtování nestačí. Musíte ještě doložit to období 2024 od narození dítěte. Zdravím

• 14. 2. 2025 6:45

karl

V žádosti o RZD na straně 2 dole uvedete "X" že žádáte o dodatečné uplatnění daňové zvýhodnění a zároveň musíte v prohlášení poplatníka dole na straně 1 v tabulce uvést "XD" - dodatečně uplatńujete dańové zvýhodnění a uvést měsíce.
      Potřebujete potvrzení zaměstnavatele manžela, že on za rok 2024 neuplatňoval.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).