Odpisy - prosím o radu

• (neregistrovaný)

3. 1. 2006 16:18

Jsme vlastníky administrativní budovy. Nyní v prosinci jsme odkoupili od odcházejícího nájmeníka ( restaurace ) kompletní vybavení kuchyně ( se vším všudy - sporáky, trouby, odkládací stoly, pec na pizzu, myčky, výrobníky ledu....) v celkové hodnotě cca 2,5 mil Kč.
    Prosím o radu, zda je možné tento inventář odepisovat jako jednu položku a pokud ano, do které odpisové skupiny zařadit.
    V zákonech jsem našla že např. lednice, mrazáky a myčky jsou odp.skupina 2 - 5 let a pece, hořáky odp. skupina 3 - 10 let. Pro mě by samozřejmě bylo jednodušší míti pouze jednu inventární kartu. děkuji za radu. Věra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2006 17:25

Dana (neregistrovaný)

Re: Odpisy - prosím o radu
      Podle mne pokud byste to chtěla odepisovat najednou, musela byste to zařadit jako soubor majetku
      §26/2 "...Souborem movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením se rozumí dílčí část výrobního či jiného celku. Soubor movitých věcí je nutné evidovat zvlášť tak, aby byly zajištěny průkazné technické i hodnotové údaje o jednotlivých věcech zařazených do souboru, určení hlavního funkčního předmětu a o všech změnách souboru (přírůstky, úbytky) včetně údajů o datu změny, rozsahu změny, vstupních cenách jednotlivých přírůstků nebo úbytků, celkové ceny souboru věcí a dále částky odpisů včetně jejich změn vyplývajících ze změny vstupní ceny souboru movitých věcí. Soubor movitých věcí se zařazuje do odpisové skupiny podle hlavního funkčního předmětu."
      Nevím, jestli by Vám to pomohlo, stejně musíte evidovat každou součást souboru zvlášť. Podle mne už je jednodušší zařadit každý přístroj zvlášť.

• 3. 1. 2006 18:44

bdm (neregistrovaný)

*** Souhlasím s paní Danou. Soubor bych dělala jen v případě, že by to bylo výhodnější s odpisy (např. věc, která má dlouhou dobu odepisování se v souboru odepíše rychleji - podle hlavního funkčního předmětu - jak je výše uvedeno) ***

• 4. 1. 2006 10:46

Anonymní (neregistrovaný)

Mnohokrát děkuji za radu ( velkou radost z toho nemám )

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).