Re: zaokrouhlování
Zaokrouhlování :
Právě v případě bezhotovostního styku není žádný důvod k zaokrouhlování. Nevíte-li jak budou platit klidně nechte na haléře. Odběratel při placení hotově zaokrouhlí a na pokladním dokladu dáte do zaokrouhlovacích rozdílů těch pár haléřů a fakturu uhradíte ve výši , která je na ní uvedena.
Zjednodušený daň. doklad :
celková částka s 19% DPH 387,- Kč
387x 0,1597 = 61,80 DPH Základ 325,20 Kč
Poznačit na doklad - FU mě nechtěl akceptovat rozepsání pouze na výdajovém pokladním dokladu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2006 19:07
Dobrý den.
Jak se uvádí cena na běžném daňovém doklad(faktuře) v případě, že nevíme, zda bude hrazena v hotovosti nebo bezhotovostně. Jestli jsem to pochopil správně, tak princip zaokrouhlování na nejbližší platnou( 1Kč nebo 0,50Kč) měnu je pouze u bezhotovostních plateb. Jak postupovat v případě, že nevím jak bude naším zákazníkem hrazena a opačně, jak hradit fakturu, která je se zaokrouhlením, ale hradíme ji bezhotovostně?
Druhý případ se týká ZJEDNODUŠENÝCH daňových dokladů. V metodickém pokynu MF se uvádí, že cena upři platbách v hotovosti vychází vždy shora.
Já však vycházím z cen bez DPH a mám na dokladu uvedeno např.:
Bez DPH: 325,-
DPH 19%: 61,75
cena celkem: 386,75
cena zaokrouhlená: 387,-
Je nutno někde na zjednodušeném dokladu uvádět zpětný výpočet s úpravou DPH i základu?????????????????Nebo toto stačí?
Děkuji