Podivný výsledek Přehled OSVČ zdravotní - kdo vysvětlí?

• 28. 3. 2025 18:06

Dobrý den,

obracím se sem s dotazem ohledně přehledu OSVČ za loňský rok pro zdravotní pojišťovny.
    Mám klienta, který v průběhu roku zahájil podnikání a zároveň v polovině roku změnil zdravotní pojišťovnu. Konkrétně zahájil činnost v dubnu 2024, ale to byl ještě zaměstnaný, takže duben = vedlejší činnost. Od května do konce roku hlavní činnost. Od července změnil zdravotní pojišťovnu. Pojišťovně A uhradil 2 zálohy, pojišťovně B 6 záloh. Vyměřovací základ za těch 9 měsíců cca 150 tis.
    Za mě vše sedí a souhlasí. Ale při vyplňování přehledů pro obě pojišťovny mi vychází, že pojišťovně A musí doplatit 1979,- a u pojišťovny B má přeplatek ve stejné výši. Takže vlastně musí jen přesunout stejnou částku z pojišťovny B do pojišťovny A.
    Pro upřesnění ještě uvedu řádek 4 - 9 měsíců, řádek 5 - 3 měsíce (poj. B 6 měsíců), řádek 6 - 8 měsíců.
    Dle veškerých výpočtů by to mělo být správně, ale logicky mi to hlava nebere. Nevíte prosím někdo proč to tak je, případně kde je zakopaný pes, proč mi to tak vychází.

Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).