Dobrý den,
ve firmě máme také služební vozidla, která naši zaměstnanci využívají i k soukromým účelům. Když jsem volal na infolinku ohledně rozhlasových poplatků a informoval se na tuto situaci, bylo mi sděleno, že se nově poplatky počítají podle počtu zaměstnanců a vozidel, která firma pronajímá. Pokud tedy žádná vozidla nepronajímáte, tato povinnost by se vás neměla týkat.
Kdo a podle jakých pravidel má povinnost platit?
Podle novely zákona o rozhlasových a televizních poplatcích platí rozhlasový poplatek:
1. Právnické osoby nebo fyzické osoby podnikající podle počtu zaměstnanců v pracovním
poměru. Počtem zaměstnanců se pro účely Zákona rozumí počet zaměstnanců
přepočetný na plné pracovní úvazky.
2. Právnické osoby nebo fyzické osoby podnikající, které pronajímají dopravní prostředky,
jejichž příslušenstvím je rozhlasový přijímač, dle počtu dopravních prostředků.
Počet zaměstnanců Násobek Výpočet Měsíční částka
25–49 pětinásobek 5 × 55 Kč 275 Kč
50–99 desetinásobek 10 × 55 Kč 550 Kč
100–199 dvacetinásobek 20 × 55 Kč 1 100 Kč
200–249 třicetinásobek 30 × 55 Kč 1 650 Kč
250–499 sedmdesátinásobek 70 × 55 Kč 3 850 Kč
500 a více stonásobek 100 × 55 Kč 5 500 Kč
Dobrý den, máte prosím zkušenosti s osvobozením pro zdravotně postižené?
Nerozumím nesouladu v podmínkách pro rozhlasový a pro televizní poplatek (moje otázky k poskytovatelům jsou bez odezvy)
Na webu České televize je nárok na osvobození specifikován jako 50 % zaměstnanců ZTP. Na webu Českého rozhlasu je to specifikováno odkazem na par. 78, odst. (1) – tedy všechna postižení. Nedává mi to smysl.
děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2025 13:46
Dobrý den, mám dotaz k novým pravidlům ohledně rozhlasového poplatku. Trochu se motám ohledně nahlášení počtu vozidel, kde se nachází rozhlasový přijímač. Všude se dočítám, že se to týká těch vozidel, které firma pronajímá třetím stranám. Pokud ale firma vlastní služební auta, která ale třetím stranám nepronajímá, tak těch se to netýká? Děkuji za reakce