Re: Tvorba účetního programu
Účetnictví klidně můžete vést ve vlastním programu nebo třeba "na koleně" v papírové formě. Musíte "JEN" dodržet veškeré zákonné povinnosti. Takže pokud vám kdokoliv vytvoří KVALITNÍ program, nic nebrání tomu, abyste jej používali. Bez znalostí účetnictví, daní a souvisejících zákonů vůbec ale nikdo nemá šanci udělat dobrý program, i kdyby byl sebelepší programátor. Ten správce sítě je majitel firmy, že si vymýšlí takovéhle ptákoviny?
(Pardon za ten výraz, napadají mě ještě horší :-))
Osobně fandím programování, ale v tomto případě si také nejsem jist, zda je to to pravé ořechové. V případě, že nejste s vytvářeným programem spokojeni a Váš programátor toho ví o účetnictví a daních asi tak jako já :-), tak doporučuji se obrátit na nadřízeného zodpovědného pracovníka s otázkou, kdo ponese odpovědnost za škody způsobené nesprávnou funkčností tohoto programu ...
Program od šikovného programátora neznalého příslušného oboru (pokud se samozřejmě ani nikdo takový jiný na vývoji nepodílí) je, dle mého, ještě o stupeň horší, než program od odborníka, ovšem mizerného progamátora :-)
Náš pan ředitel je velice nadšen jak se do toho programátor ponořil a velice oceňuje, že pochopil problematiku účetnictví. (Netuší ani že se účtuje na dvě strany a z účetních dokladů viděl jenom faktury, bankovní výpisy a pokladní doklady - o odpisech, daňových přiznáních, leasingu nikdy neslyšel - možná dobrý programátor, ale ...) A navíc mu máme ve všem vyjít vstříc. Jenže výstupy z jeho programu je třeba rozmotat, posčítat, poopravovat a pak dát no "špatného systému". Dá se to nějak řešit?
Těžko říci bez znalosti motivů, které vedly pana ředitele k takovému rozhodnutí. Licenční poplatky spojené s původním programem?
Pokud se dá s nadřízeným diskutovat tak předhodit :
- odpovědnost v případě chyb způsobených programem ... v krátkém časovém horizontu prostě není šance odladit program s tak složitou a citlivou problematikou (alespoň pro mě se poměrně složitou jeví)
- technická podpora ... co když programátor-nadšenec firmě po čase zamává na rozloučenou - nebyl by to zdaleka první podobný projekt, který zanikl společně se svým stvořitelem
- školení ... přeci jen je větší pravděpodobnost, že nováčci budou zvládat některý ze zaběhlých systémů
Snad někoho napadnou i další argumenty ...
Řešením by bylo to, co dělají mnozí tvůrci účetních programů - své veledílo prostě nabídnou na trhu na prodej :-) Tím chci říct, že se možná prodávají i horší programy, než který vytvoří váš odborník. Já bych ho v rozletu nebrzdila :-))) J.F.
Na to v dnesni dobe vytvorit kvalitni program, musi byt velmi a to opravdu velmi dobry ucetni a opravdu dobry programator a to se v jednom cloveku asi opravdu nenajde, takze to co vytvori bude paskvil. Protoze na dobrych programech pracuje skupina lidi z oboru ucetnictvi a programovani, nez neco vytvori, pak snad uz staci na upravu jeden clovek, i kdyz i to se mi zda malo.
Zname a dobre programy vznikali nekolik let, ja treba UCTO znam od sameho zacatku nekdy kole r 93.
Ja treba uctuji ve STEREU a i zde se program kazdy rok zdokonaluje a vyviji. A na takovy program nez Vas programator sam dosahne, aby dosahl dnesni kvalitu tak bude programovat sam minimalne 2 roky. Pak mu nasi zakonodarci zmeni zakony a muze upravovat to co stvoril zase najaky cas.
Uznavam snahu ale proc, kdyz dnes je opravdu velmi dobrych programu od kvalitnich firem dost a dost a urcite budou levnejsi nez platit programatora za jeho zrudny program. Dnes je velmi kvalitni program pro ucetnictvi a i mzdy ve firme i na vice pocitacich cca do 10 mozne poridit do 50000,-Kc. Jednouzivatelsky kolem 10000,-Kc.
To je muj nazor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2006 10:15
V naší firmě používáme účetní program POHOda a jsme s nim celkem spokojeni, bohužel náš správce sítě se rozhodl bez jakýchkoliv účetních znalostí vytvořit si nový program.
Zajímalo by mě, jestli firma musí používat program, který má nějakou licenci nebo budeme muset trpět tenhle ten paskvil, který náš samozvaný účetní vytvořil?