Zaměstnanci - grilování - stravné

  • 8. 8. 2025 14:36

    Dobrý den, zaměstnanci budou mít společnou akci na služební cestě. Nakoupíme potraviny a budeme grilovat. Jak prosím spočítat částku, která překračuje denní limit stravného pro zaměstnance a měla by jít do mzdy k dodanění? Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 8. 2025 23:36

      without nickname

      Stravné se odjakživa vyplácí v penězích, nikoliv v buřtech. Píšete služební cesta vs. mzda, co platí?
      Buřty určitě nemají hodnotu snídaně, oběda nebo večeře, aby byly naplněny podmínky pro krácení stravného.. co vy na to?

    • 15. 8. 2025 14:27

      PetraT

      Díky moc za reakci. Ano, stravné na cestě jsou peníze, a krácení stravného z toho vyplývá. Možná jsem to napsala nesrozumitelně. Otázka byla - jak částky rozpočítáváte na jednotlivce? Částky stravného mají denní limity a ty se řídí poskytnutým jídlem. Pokud zaplatí firma nákup na grilovačku k večeři pro všechny (a nejedná se o akci s klientem), je to vlastně poskytnuté jídlo zaměstnancům. Pokud rozpočítaná částka u někoho překročí zákonný denní limit stravného na služebku (a to určitě překročí), mělo by jít o částky k dodanění ve mzdě. Takhle se na to dívám. Děkuji

    • 15. 8. 2025 16:12

      without nickname

      Píšete, že částky stravného mají denní limity a ty se řídí poskytnutým jídlem. To není pravda. částky stravného se řídí délkou pracovní/služební cesty. Jedná se o příspěvek na stravování a pokud zaměstnavatel poskytne zaměstnanci bezplatně jídlo, které má hodnotu snídaně, oběda nebo večeře, stravné se krátí. O nějakém rozpočítávání nic.

    • 19. 8. 2025 16:35

      PetraT

      Dobrý den, ano, to máte pravdu, použila jsem jiné popisky. Máte tedy něco k mému dotazu? Firma nakoupí zaměstnancům suroviny, zaúčtuje nedaňově, vyplatí pokrácené stravné. Grilování - mám za to, že pokud se nejedná o obchodní jednání s klientem (např. restaurace), tak jde také o nepeněžní plnění pro zaměstnance a tady by pak bylo to rozpočítávání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).