Díky moc za reakci. Ano, stravné na cestě jsou peníze, a krácení stravného z toho vyplývá. Možná jsem to napsala nesrozumitelně. Otázka byla - jak částky rozpočítáváte na jednotlivce? Částky stravného mají denní limity a ty se řídí poskytnutým jídlem. Pokud zaplatí firma nákup na grilovačku k večeři pro všechny (a nejedná se o akci s klientem), je to vlastně poskytnuté jídlo zaměstnancům. Pokud rozpočítaná částka u někoho překročí zákonný denní limit stravného na služebku (a to určitě překročí), mělo by jít o částky k dodanění ve mzdě. Takhle se na to dívám. Děkuji
Píšete, že částky stravného mají denní limity a ty se řídí poskytnutým jídlem. To není pravda. částky stravného se řídí délkou pracovní/služební cesty. Jedná se o příspěvek na stravování a pokud zaměstnavatel poskytne zaměstnanci bezplatně jídlo, které má hodnotu snídaně, oběda nebo večeře, stravné se krátí. O nějakém rozpočítávání nic.
Dobrý den, ano, to máte pravdu, použila jsem jiné popisky. Máte tedy něco k mému dotazu? Firma nakoupí zaměstnancům suroviny, zaúčtuje nedaňově, vyplatí pokrácené stravné. Grilování - mám za to, že pokud se nejedná o obchodní jednání s klientem (např. restaurace), tak jde také o nepeněžní plnění pro zaměstnance a tady by pak bylo to rozpočítávání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2025 14:36
Dobrý den, zaměstnanci budou mít společnou akci na služební cestě. Nakoupíme potraviny a budeme grilovat. Jak prosím spočítat částku, která překračuje denní limit stravného pro zaměstnance a měla by jít do mzdy k dodanění? Děkuji