Prosím - výživné, exekuce

• 13. 8. 2025 7:54

Dobré ráno,

velmi prosím pomoc zkušenější s výživným a srážkami na exekuci. Nový zaměstnanec na mě nastoupil s postupem, jak mu mám strhávat výživné. V emailu mi vypsal jednací čísla soudních rozhodnutí, čísla účtu a částky, kam co posílat... O exekuci se ale nezmínil.

Do datové schránky jsem obdržela pouze exekuční příkaz na nepřednostní pohledávku z 23.7.2019.

Následně mi doručil kopie rozsudků k výživnému jeden z roku 2011 a druhý 2017, celkem 4 děti, k tomu pozdějšímu tvrdí, že je exekuční doložka, ale dosud mi nic nedorazilo a je to jen klasický rozsudek.

U minulého zaměstnavatele tvrdí, že paní srážela pouze výživné a na exekuci nic - což vyplívá i z exekučního příkazu. Domnívám se, že tedy chce stejné situace docílit i u nás. Nicméně si tím nejsem jistá a nechci poškodit ani jeho ani firmu.

Postup bych si představovala, tak že začnu srážet exekuci (s 4 vyživovanými osobami) a výživné (jelikož mám pouze rozsudky, ale žádnou exekuci na výživné) by si měl vyřešit on ze zbytku mzdy?

Nebo se pletu a i jejich dohoda o výživném předchází jako přednostní pohledávka zmíněné nepřednostní exekuci? Nemyslím si, že bych měla srážet výživné a posílat na účty, které mi sdělil pouze emailem - v rozsudku je vždy jen k rukám matky... Navíc v jednom rozsudku jsou 2.000,- - tvrdí, že se s matkou děti dohodli na 6.000,- ale neřešili přes soud.

Dále si chci vyžádat potvrzení o studiu, jelikož všechny děti jsou narozeny kolem roku 2000...

Prosím velmi o radu, musím uzavřít zítra mzdy a vůbec nevím, jak to uchopit.

Děkuji!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).