Valutová pokladna

• 20. 8. 2025 12:24

Dobrý den,

nějak si nevím rady s valutovou pokladnou.

Z běžného účtu jsme vybrali 20 000 Kč a následně je směnily za eura kurzem 25,39 Kč.

Zaúčtuji tedy :

- 261.001 / 221.001 20 000Kč - výběr peněz
    - 211.002 (eur pokladna) / 261.001 - vložení valut do pokladny

1. Musím účtovat i příjem peněz do czk pokladny a následný výběr pro směnu? Nebo to jde bez mezikroku z účtu rovnou do valutové pokladny?
    2. Dále, mohu použít kurs směnárny s tím, že pokud něco v pokladně zbyde na konci rozvahového dne vyřeším kursový rozdíl?

Aby toho nebylo málo, Dále řeším ještě jeden problém.

V zahraničí jsme platili hotově - bylo to na horské chatě, kde nebrali karty.

3. Jak vyřešit situaci, kdy mi zaměstnanec půjčil svá eura k doplacení účtenky za ubytování - neměli jsme jich dost. Resp 787 EUR, ale účet za ubytování byl 850 EUR. Zbylá eura mi půjčil zaměstnanec ze svého. Jak tuto situaci zaúčtovat pokud chce zaměstnanec vrátit dluh v EURECH.

4. Napadlo mě nejříve zaúčtovat příjem EUR od zaměstnance do pokladny jako půjčku 211.002 / 333.001, ale řeším jaký kurs zvolit? Následně uhradit doklad za ubytování penězma z eur pokladny.

5) Jak ale zaměstnanci vrátit půjčená eura? Plánujeme v následujících dnech vložit do valutové pokladny větší obnos eur a zaměstnanci vyplatit dluh, ale nějak se v těch kursových rozdílech ztrácím.

Může mi prosím někdo poradit jak o tomto případu přemýšlet?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).