Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 8. 2025 12:24
Dobrý den,
nějak si nevím rady s valutovou pokladnou.
Z běžného účtu jsme vybrali 20 000 Kč a následně je směnily za eura kurzem 25,39 Kč.
Zaúčtuji tedy :
- 261.001 / 221.001 20 000Kč - výběr peněz
- 211.002 (eur pokladna) / 261.001 - vložení valut do pokladny
1. Musím účtovat i příjem peněz do czk pokladny a následný výběr pro směnu? Nebo to jde bez mezikroku z účtu rovnou do valutové pokladny?
2. Dále, mohu použít kurs směnárny s tím, že pokud něco v pokladně zbyde na konci rozvahového dne vyřeším kursový rozdíl?
Aby toho nebylo málo, Dále řeším ještě jeden problém.
V zahraničí jsme platili hotově - bylo to na horské chatě, kde nebrali karty.
3. Jak vyřešit situaci, kdy mi zaměstnanec půjčil svá eura k doplacení účtenky za ubytování - neměli jsme jich dost. Resp 787 EUR, ale účet za ubytování byl 850 EUR. Zbylá eura mi půjčil zaměstnanec ze svého. Jak tuto situaci zaúčtovat pokud chce zaměstnanec vrátit dluh v EURECH.
4. Napadlo mě nejříve zaúčtovat příjem EUR od zaměstnance do pokladny jako půjčku 211.002 / 333.001, ale řeším jaký kurs zvolit? Následně uhradit doklad za ubytování penězma z eur pokladny.
5) Jak ale zaměstnanci vrátit půjčená eura? Plánujeme v následujících dnech vložit do valutové pokladny větší obnos eur a zaměstnanci vyplatit dluh, ale nějak se v těch kursových rozdílech ztrácím.
Může mi prosím někdo poradit jak o tomto případu přemýšlet?
Děkuji