Výpočet vyměřovacího základu u krátkého pracovního poměru

• 27. 8. 2025 16:49

Dobrý den,

prosím o radu, jak mám vypočítat vyměřovací základ pro povinné odvody na ČSSZ, zdravotní pojišťovnu, FÚ a pro výpočet zákonného pojištění zaměstnavatele. Nikde jsem tady ve fóru nenašel podobný případ.

Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 1.8.2025 a pracovní poměr skončí ve zkušební době 31.8.2025. Za tuto dobu nebyl v pracovní neschopnosti. Hrubá měsíční mzda je 25000. Nemá proplaceny žádné přesčasy, prémie ani jiné položky, které by podléhaly zdanění. Vybral si ovšem dovolenou, která v tomto případě vychází na 13 hodin (4 týdny dovolené za rok, pracovní doba 40 hodin týdně, 8 hodin denně). A tady nevím, jak vypočítat hrubou hodinovou mzdu. V Zákoníku práce jsem to nenašel a ostatní zdroje vychází z rozhodného období, což by mělo být předchozí kalendářní čtvrtletí. V tomto případě ovšem není z čeho vycházet.

Dále jsem vyčetl, že pokud zaměstnanec neodpracoval u zaměstnavatele 21 dní, má se vycházet z tzv. předpokládané mzdy. Srpen 2025 má 21 pracovních dní a pokud odečtu 13 hodin čerpání dovolené, tak mne to přivádí k závěru, že mohu v tomto případě kalkulovat s předpokládanou mzdou.

Mohu tedy pro výpočet vyměřovacího základu použít hrubou mzdu nebo je výpočet složitější? Ví to někdo?

Rád doplním případné další informace.

Děkuji

J.D.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).