Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2025 12:13
Dobrý den,
řeším problém s Valutovou pokladnou. Používáme denní kurz ČNB.
Do pokladny bylo vloženo 878 EURO oceněno denním kurzem ČNB
Při směně jsem zaúčtoval kurzový rozdíl na 563/261 (rozdíl mezi kurzem směnárny a ČNB).
o pár dní později 10.08.2025 jsme v jeden den přesně utratili 878 Euro v hotovosti za bydlení v zahraničí. Rovněž byl náklad oceněn denním kurzem ČNB
Teď ale řeším - ve valutové pokladně je zústatek měny 0 EURO
Ale zústatek v Kč 39,35 Kč.
Jak tento zústatek zaúčtovat abych to srovnal na 0 Kč. Pokud použiju interní doklad kterým kurzovou ztrátu zaúčtuji, tak analytický účet pokladny sice vykazuje nulu, ale v modulu pokladna se stále zobrazuje že je v pokladně 39,35 Kč.
Takže mě napadlo místo interního dokladu udělat v pokladně fiktivní výdajový doklad 563/211.002 a tím pokladnu srovna a zaúčtovat kurzový rozdíl.
Je toto běžná účetní praxe - myslím? A je v pořádku, že tento úkon dělám při "vyprázdnění" valutové pokladny, tj. k 10.08.2025 a ne ke konci rozvahového dne?
Pokud by mi nějaké valuty v pokladně zbyly, samozřejmě bych počkal do konce účetního období, ale takto?
Nejsem schopný nikde dohledat odpověď
Předem moc děkuji za radu, názor