Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 10. 2025 10:35
Dobrý den,
prosím o radu, trochu jsem znejistěl. V 2024 jsem si dle vzoru připravil Informace o obsahu ... pro DPP, od té doby jsem žádnou jinou nezpracovával. V tom bodě III. viz. níže má zůstat, že od 1.1.2024 má zaměstnanec právo na dovolenou?
I. BLIŽŠÍ OZNAČENÍ DRUHU PRÁCE
V rámci sjednané práce v DPP bude zaměstnanec zajišťovat zejména tyto činnosti – XXX.
II. BLIŽŠÍ OZNAČENÍ MÍSTA VÝKONU PRÁCE
Zaměstnanec bude vykonávat práci (činnost) zejména na následujícím pracovišti – XXX.
III. DOVOLENÁ
Od 1. 1. 2024 má zaměstnanec právo na dovolenou, přičemž podmínky vzniku práva na dovolenou a způsob určení její délky blíže upravuje zejm. § 77 odst. 8, § 212, § 213, § 216 a § 348 odst. 1 ZP. Konkrétní počet hodin dovolené se odvíjí od zaměstnancovy výměry dovolené, která činí 5 týdnů za kalendářní rok, a počtu odpracovaných celých násobků fiktivní 20hodinové TPD za nepřetržitého trvání pracovněprávního vztahu v daném roce. K výpočtu lze užít tento vzorec: počet odpracovaných celých násobků fiktivní TPD/52 × 20 × výměra dovolené (výsledek se zaokrouhlí na celé hodiny nahoru). Vznik práva na dovolenou je podmíněn tím, že pracovněprávní vztah v kalendářním roce nepřetržitě trval po dobu alespoň 28 kalendářních dní a zaměstnanec v něm odpracoval pro účely dovolené minimálně 80 hodin. Čerpání dovolené se řídí § 217 až § 220 ZP. Za dobu čerpání dovolené zaměstnanci přísluší náhrada odměny z dohody ve výši průměrného výdělku dle § 222 ZP. Zaměstnavatel může při neomluveném zameškání směny přistoupit ke krácení dovolené za podmínek dle § 223 ZP.
Moc děkuji.