Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 10. 2025 11:25
Můžete mi tu někdo poradit?
Společnost bez právní subjektivity založená pro jeden dvouletý projekt. Dva společníci v poměru 1:1. Naše firma bude správcem účetnictví a bude vystupovat s třetími stranami. Veškeré doklady budou na naše IČ, placené ze společného účtu.
A teď k věci – chtěla jsem evidovat veškeré doklady a pak vždy ke konci roku, rozdělit výnosy a náklady mezi jednotlivé společníky, tím by vstoupily do daňových přiznání společníků. Teď jsem se ale z internetových zdrojů dozvěděla, že z pohledu DPH je potřeba, aby veškeré doklady vstupovaly do přiznání DPH a Kontrolního hlášení měsíčně každému ze společníků. Náš účetní poradce říká, že je možná i varianta pouze ke konci roku a celou problematiku DPH bych řešila pouze za naši firmu. A teď, která varianta je správně? Musím vše polovinou měsíčně přefakturovat druhému společníkovi? Bude pak druhému společníkovi vstupovat do přiznání DPH naše DIČ, nebo tam ručně doplní DIČ dodavatele společnosti?
Nějak v tom plavu a budu ráda za příspěvky nebo aspoň radu na koho se obrátit.
Děkuji