Faktura ze zahraničí

• 11. 10. 2025 17:05

Dobrý den, jsem IO na vedlejší činnost, vedu DE, nákup zboží v 07/25 na fa bez DPH v zahraničí. Fakturu jsem obdržel až nyní, ale na faktuře je 07/25, můžu zahrnout do DPH v tomto měsíci nebo musím udělat opravné za 08/25, nemohl jsem ji z dodavatele dostat ????, platba byla na základě objednávky.
    Děkuji za radu...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 10. 2025 17:54

Xns

Osobně bych byl rozhodně pro DODATEČNÉ (nikoliv opravné!) přiznání za 07/25 (nikoliv 08/25). To je období, kam faktura patří a kde jste měl povinnost DPH odvést.

Opravné již podat nemůžete, lhůta pro jeho podání již dávno vypršela. To lze použít jen, pokud si uvědomíte chybu ještě do konce lhůty pro podaní daného přiznání (tj. obvykle do 25. měsíc následující po zdaňovacím období - zde do 25.08.2025). Pomocí opravného podání přepíšete řádné a pohlíží se na něj, jako byste jej ještě nepodal. Pokud chybu najdete až po vypršení lhůty, podáváte VŽDY přiznání dodatečné.

Domnívám se, že jste měl DPH odvést již za 07/25, i když jste předtím ještě fakturu neměl. Směrodatným je zde uskutečnění zdanitelného plnění, nikoliv existence faktury. Kolik, komu a za co jste platil jste určitě věděl. Kdyby faktura nikdy nedorazila, tak DPH nezaplatíte? Doporučuji chybu co nejrychleji opravit, vyhnete se tak problémům, až na to přijde FÚ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).