ŘD - otec na RD

• 7. 1. 2026 11:10

Dobrý den,
    případ - manžel nastoupí místo manželky (nemá nárok na MD, má inval.důchod 1.stupně) po šestinědělí na rodičovskou dovolenou. Ve svém stávajícím zaměstnání bude v době pobírání RD pracovat na jinou smlouvu na zkrácený úvazek.
    Bude mít nárok na ŘD za dobu pobírání rodičovské (mateřské) dovolené nebo z doby odpracované na zkráceném úvazku?
    Vím, že mateřská se počítá jako odpracovaná doba pro nárok na ŘD, ale jak je to u mužů na "rodičovské" dovolené - nevím.
    Prosím, setkal jste se s takovým případem někdo, nebo tuhle problematiku znáte?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2026 7:46

KK64

Dobrý den,
      četla jsem výše uvedený paragraf.
      Nevím, jestli jsem ho správně pochopila. Mně z toho vyplývá, že se doba čerpání rodičovské dovolené manželem do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, považuje pro účely dovolené za výkon práce.
      A může otec dítěte nastoupit na rodičovskou dovolenou hned po narození dítěte (§196/1 ZP) nebo až po šestinedělí?
      Děkuji moc.

• 12. 1. 2026 12:43

EvaLi

Čerpání MD otce je 22 týdnů, nástup nejdřív 6 týdnů po porodu. Dřív nejde. Určitě nemůže při tom pracovat, je stejné jako při nemoci. Bud dávky anebo práce. Ještě po porodu může/mohl čerpat otcovskou. Není tak jednoduchá akce. Rodiče musí sepsat "dohodu o převzetí dítěte do péče" s ověřenými podpisy. To se také posílá na sociálku se žádostí otce o mateřskou - žádost je na webu -formulář se stejným jménem zde uváděným (na základě dohody rodičů).
      Běžná řádná dovolená se posuzuje jako u matky. Na zdrávku musíte tatínka nahlásit kódem M (kód si ještě ověřte) a po 22 týdnech zase odhlásit. Víc už mě nenapadá. Najděte si nějaký článek. Můj tatínek čerpal 2x.
      Domnívám se, že dohoda o převzetí by se dala sepsat i na nějaké sociálce, ale nemám ověřeno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).