Děkuji, myslela jsem si to:(. Zatím jsem dávala jen na dlouhodobé zálohy fond oprav, splátka úvěru se mi tam ukázala letos poprvé. Když jsem volala na správu nemovitosti, tak mi jen řekla že byla určena částka úvěru na byt v říjnu , nově od ledna mám ve výpočtovém listu právě splátku úvěru.
Noo zatím nijak, dostala jsem ho dnes. Takže jsem myslela že udělám interním dokladem TZ majetku 042/325(379). Potom předpis úvěru 325(379)/231(461) a z toho výpočtového listu měsíční splátky úvěru budu danou částku upisovat oproti 231.
Samostatný výpočtový list účtuji na zálohy oproti 325 s analytikou a pak při platbě spáruji s 325 s analytikou. Snad jsem to napsala pochopitelně.
Předpisy měsíčně vodu, elektřinu, fond oprav 314/325, úhrada z banky 325/221. Úvěr tam ale nebyl, ten jsem zjistila dnes.
OK. Takže abysme se v tom vyznali třeba 314A jsou služby, 314B dlohodobá záloha. Budu předpokládat, že účtujete měsíčně i nějaké náklady 548. Plus při vyúčtování se dozvíte případné čerpání dlouhodobé zálohy na opravy a to zaúčtujete 511/314B. Předpis na úhradu úvěru můžete udělat podobně jako na dlouhodobou zálohu 314C.
Když to shrnu, mesíčně účtujete: 314A,314B,314C,548/325.
O technickém zhodnocení účtujete na základě dokladu(ů) za zateplení -> ze SVJ získejte doklady, které se toho týkají (SVJ by o tom mělo smysluplně účtovat). Po dokončení TZ zvýšíte vstupní cenu bytu o výši vašeho podílu na TZ, účtujete 021/479 (dlouhodobý závazek).
Co se týká úvěru, jeho výše nemusí odpovídat výši TZ. Je možné, že část TZ je zaplacena z úvěru a na zbytek SVJ použila dlouhodobou zálohu. To vám musí doložit. Pak byste zaúčtovali částečnou úhradu 479/314B.
Zbylý závazek z pořízení TZ bych po celou dobu trvání úvěru účtoval na 479 jako závazek k SVJ (úvěr sjednalo SVJ). Zůstatek na účtu 479 musí odpovídat vašemu podílu na nesplaceném úvěru.
Měli byste obdržet každý rok roční výpis z úvěru. Na jeho základě zaúčtujete na vás připadající úroky 562/314C a splátky 479/314C a případné další poplatky 548/314C jsou-li zahrnuty v předpisu na účtu 314C. Zůstatek 314C by měl být na konci roku = 0.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Řadě důchodců přijde v únoru nižší penze než v lednu. Úřady vysvětlují proč
Menší podnikatelé mohou požádat o bezúročný úvěr na investice, týká se to i OSVČ
Fialova vláda krátila připomínková řízení, Babišův kabinet je dokonce přeskakuje
Registrace a storno zaměstnání od dubna 2026
Chyba, kterou lidé dělají každý rok: Dílčí přiznání k dani z nemovitých věcí
Registr hlásí rekordní počet firem, které nezvládají daně
Včera 12:56
Dobrý den,
prosím o radu zkušenějších. S.r.o. vlastní byt. V roce 2025 byla stanovena částka úvěru na zateplení. Vše jsem se dozvěděla na základě výpočtového listu. Mohla bych se zeptat zda by šlo účtování takto?
Zateplení 042/325 (informace o výši potvrzena pouze telefonicky), předpis úvěru 325/231(461) a z měsíční zálohy upisovat úvěr?
Velmi Vám děkuji a přeji pěkný den.