dobrý den. máte v tom pěkný guláš.
fakticky je jedno, zda dotaci dáte daňový příjem a "výdaje" z dotace do daňových výdajů (pokud tedy nejde o nakoupený "majetek" který je třeba odepisovat), nebo obojí nedaňově.
do výdajů jde i doprava a další režijní výdaje.
spořák - banka vám nestrhává daň z úroků?
odměny z banky - pokud jde o podnikatelský účet, tak poplatky do výdajů, odměny do příjmů.
Dobrý večer, moc děkuji za odpovědi.
Příspěvek od ÚP už tedy rozumím.
U majetku neodpisovaného mě jen zajímalo, v jaké ceně evidovat, tak jak si vedu evidenci zásob, tak si povedu i evidenci majetku, nemyslel jsem výdaj, ale jen evidenci, jaký majetek mám k dispozici, zapisuju tedy v částce vč. DPH + doprava a další náklady s tím spojené?
Na spořáku mám na konci každého měsíc připsán kreditní úrok, ale daň tam stržena není. Je to Air bank, soukromý účet mám třeba u ČS a tam je vidět, stržená daň, u Air není.
Odměny z banky, ano rozumím, do zdanitelných příjmů.
Budu strašně moc vděčný, jestli ještě odpovíte.
ano, jako neplátce evidujete včetně dph. dopravu můžete započítat (spíš pro vás, abyste věděl skutečné náklady), ale nemusíte. evidence je mnohem volnější než účetnictví.
pokud opravdu úroky na spořáku nemáte zdaněné srážkovou daní, pak do kapitálového majetku, § 8.
jde-li o "podnikatelský" účet, tak ano, zahrnete do § 7.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
10. 3. 2026 11:12
Dobrý den,
prosím o radu, vedu si daňovou evidenci, dostal jsem příspěvek z úp na úhradu provozních nákladů - zahrnul bych do příjmů §7, je to tak?
Jsem neplátce DPH, tak nakoupený majetek eviduji v konečných cenách vč. DPH a započítávám i dopravu?
Úroky na spořícím účtu daním dle v par. 8?
Odměny z banky za používání karty zahrnu do příjmů §7?
Předem moc děkuji za odpovědi.