Finanční úřad mu potvrdí, že žije ve společné domácnosti s dítětem? Na základě čeho a proč by to zaměstnanci potvrzoval?
Tomu asi nerozumím.
Správce daně potvrdí:
e) potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník vyživuje ve společně hospodařící domácnosti zletilé dítě až do dovršení 26 let věku, kterému není přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
Já jsem taky uplatňovala daňové zvýhodnění i v době, kdy syn nestudoval. Syn studoval VŠ, měl úraz páteře s delší hospitalizaci. Přerušil studium a požádali jsme FÚ o potvrzení, že se nemůže připravovat na budoucí povolání z důvodu dlouhodobě nepříznivého stavu. Vyřízení trvalo delší dobu, museli jsme dokládat různou zdravotní dokumentaci, ale nakonec jme vyřídili. Bez potvrzení FÚ bych na daňové zvýhodnění po dobu kdy nestudoval, neměla nárok.
Ze zákona jsem nepochopila. Z vašeho praktického příkladu p. Jasná už vím, co mám vysvětlit a požadovat po zaměstnanci.
Děkuji moc za vysvětlení, zase jsem o něco chytřejší. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Přehled změn u daňových přiznání k dani z příjmů a přehledů pojistného za rok 2025
Úskalí poskytovaných zaměstnaneckých benefitů v roce 2026
Sociálka zavádí speciální datovou schránku pro měsíční hlášení zaměstnavatelů
Kolik berete? Nově už to nebude tajemství. Firmy čeká velká změna
Nová povinnost zaměstnavatelů: Dotazník pomůže s registrací zaměstnance
Udání na šéfa už anonymně nepošlete. Budou chtít váš podpis
Včera 9:29
Dobrý den,
jakým způsobem má zaměstnanec prokázat, že má nárok na slevu na své již zletilé dítě (18 let dosáhlo 1.3.2026)? Není již student. Ze zákona jsem pochopila, že je možné do 26 let uplatnit výjimku, pokud z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
Zaměstnanec trvá na svém nároku, čím má svůj nárok doložit?
Děkuji za vysvětlení