Takhle se to nepočítá. Spočítáte kolik celých týdnů odpracoval (tj. odpracovaná doba děleno 7, zaokrouhlit na celé dolů), přičtete 20 týdnů za PN. To podělíte 52 x 4 týdny nárok na dovolenou a vynásobíte 30 (tj. týdenní pracovní doba 5x6 hodin). Takhle zaměstnanci vznikne prostě nižší nárok než kdyby celý rok pracoval. Proto se vám tady karl snažil(a) vysvětlit, že se nekrátí - není to krácení, počítá se to takto. Krácení dovolené se používá při neomluvené absenci. Pro dlouhodobé nepřítomnosti nárok na dovolenou vznikne nižší tím výpočtem jako takovým.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Chcete si pořídit státní dluhopisy pro občany? V pondělí začne druhé upisovací období
Inflační koeficient k dani z nemovitostí se nemění ani pro rok 2027
Nová povinnost pro e-shopy, budou muset mít tlačítko pro odstoupení od smlouvy
Lekce češtiny pro Brity. Kampaň Škodovky vyvolala na sítích poprask
Proč je nutné brát studii, která odhaduje přínosy EET na 14 mld. Kč, s rezervou?
Jako důchodce jste přerušili podnikání. Pojišťovna po vás ale může dál chtít pojistné
4. 6. 2026 9:17
Prosím o radu, zda můj výpočet je správný. Zaměstnanec nemocný od 1.12.2025 do 31.5.26. Za letošní rok budu krátit o 1/52, překročil limit o 1 týden. Pracuje PO - PÁ 6 hodin/den = 30 hod týdně. Můj výpočet je 118 hodin, PC mi spočítal 116 hodin, čili krácení o 2/52. Nárok na dovolenou má 120 hodin. Prosím. co je správně? Myslím, že má být 118 hodin. Děkuji