náhrada mzdy nebo platu (§ 192 ZP)
Pokud pracujete v režimu dlouhý/krátký týden v pátek, sobotu i neděli jste měla mít např. 12hodinové směny, měla vám účetní proplatit 12 hodin za každý den (samozřejmě ve výši 60 % redukovaného průměrného výdělku).
Dovolenou nařizuje a schvaluje zaměstnavatel, ne účetní, aby tím zaplácla chybějící hodiny ve fondu pracovní doby.
Děkuji za odpověď, ale naše účetní tvrdí ,že se to počítá jak jsem vám psala...není s ní řeč,co máme dělat?
Předně se podívejte do pracovní smlouvy, informace pro zaměstnance, vnitřního předpisu, kolektivní smlouvy - někde by mělo být napsáno, jestli máte rovnoměrně nebo nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Pokud to účetní takto dělá při pracovní neschopnosti, pravděpodobně "jede" podle rovnoměrné i jindy - míváte například příplatky za víkendy, když vám na ně připadne směna? A jinak asi jen nahlásit firmu na inspektorát práce nebo to řešit soudně, nevím, co jiného by se dalo dělat, bohužel.
Tak ještě pak plán směn a pokud i tam je, že jste měla být v práci, tak nevidím žádný důvod, proč by vám neměla být proplacena náhrada za všechny 3 dny.
Jen doplním, že oznámení na inspektorát práce zas toho až tak moc nevyřeší. I když bude konstatovat, že zaměstnavatel pochybil, nemůže mu uložit, aby náhradu doplatil. A soud? Soud = zpravidla namydlené schody.
Ano je to dané, točíme stále dokola dlouhý ,krátký ...když nemůže přikázat ... dobře ale pro příště už by měla účetní počítat správně
Došly jsme za poradcem...ze zákona zaměstnavatel platí pracovní dny ikdyž směny byly na víkend...až po 14 ti dnech OSSZ vyplácí za kalendářní dny takže taková je správná informace. Takže ano ...hodiny chybí
Ale na to jsem vám přece psala, že máte pravdu a pokud jste měla naplánovanou směnu na víkend, že vám měli proplatit i ty zameškané směny o víkendu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady se od října opět mimořádně zvýšily
Levné balíčky z Číny už zdražilo clo. Teď má přijít další poplatek
Od října platí nové životní minimum. Kdo si nejvíc polepší?
Nová pravidla mají lépe chránit zadlužené OSVČ
Paušální daň OSVČ se v roce 2027 opět zvýší. Víme, kolik bude nově činit
Psi jako noví zákazníci: Značky kosmetiky i nábytku rozšiřují své kolekce pro psy
9. 9. 2026 5:15
Dobrý den, prosím vás ,pracují dlouhý a krátký týden. PN mi trvala 3 dny ,tjj pátek ,sobota ,neděle a to v dny, kdy jsem měla mít své směny. Naše účetní ,mi zaplatila pouze každý den jen 8 hodin a tím pádem mi na konci měsíce chyběly hodiny do pracovního fondu načež tyto mi vzala z dovolené . Prosím vás je to takhle správně ? Když jsem se ohradila tak mi řekla,že pracovní doba je klasický osmihodinová a pracuje se normálně po až pátek . Můžete mi někdo napsat podle kterého paragrafu ? Abych mohla oponovat,neboť mě to nepřijde spravné.. Velice děkuji všem