Roční zúčt.daně-úroky z úvěrů a hypoték

• (neregistrovaný)

5. 1. 2006 12:57

Přečetla jsem si zde zmiňované příspěvky k uplatnění zaplacených úroků ze stav. spoření a hypotéky. Chtěla ych se ujistit, že jsem vše pochopila správně.
    a) Měsíčně můžu zaměstnanci uplatňovat 1/12 z předpokládané částky zaplacených úroků na základě potvrzení a to jak ze stav. spoření tak z hypotéky
    b) Na začátku roku následujícího roku provedu roční zůčtování jen zaměstnancům, kteří uplatňují úroky ze stavebního spoření na základě potvrzení o skutečně zaplacených úrocích těm co uplatňovali úroky z hypotéky vydám potvrzení o zdanitelnách příjmech a zaplacených zálohách na daň a oni si musí podat sami daňové přiznání.
    c) Když nastane případ, že zaměstnanec úroky během roku neuplatňoval a donese na záčátku nového roku potvrzení o skutečně zaplacených úrocích můžu mu v případě úroků ze stav. spoření tuto částku dát do roč. zůčtování a v případě úroků z hypotéky když si neuplatňoval během roku 1/12 mu můžu také udělat roč. zúčtování s tím, že nebude podávat daň. přiznání aby si mohl o tuto částku snížit daň. základ. Pokud se rozhodne, že daň. přiznání podá i když během roku neuplatňoval 1/12 tak já zúčtování neprovedu a on si musí podat daň. přiznání.
    Možná jsem to napsala velice laicky, ale byla bych ráda jestli by jste mi moje úvahy potvrdili nebo vyvrátili popř. opravili.
    Děkuji mnohokrát Sylva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).