Re: Roční zúčt.daně-úroky z úvěrů a hypo
Mluvím o roku 2005.
V roce 2006 se předpokládám změnilo to, že se už neuplatňuje měsíčně 1/12 ani ze stav. úvěru ani z hypotéky, ale jak je to v r. 2006 s daň. přiznáním nevím, ale předpokládám podle nového formuláře Prohlášení poplatnníka..., že se bude moci udělat zúčtování těm, kteří mají zaplaceny úroky z úvěru ze stav. spoření.
Pokud je to jinak tak mě prosím poučte.
Díky Sylva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2006 12:57
Přečetla jsem si zde zmiňované příspěvky k uplatnění zaplacených úroků ze stav. spoření a hypotéky. Chtěla ych se ujistit, že jsem vše pochopila správně.
a) Měsíčně můžu zaměstnanci uplatňovat 1/12 z předpokládané částky zaplacených úroků na základě potvrzení a to jak ze stav. spoření tak z hypotéky
b) Na začátku roku následujícího roku provedu roční zůčtování jen zaměstnancům, kteří uplatňují úroky ze stavebního spoření na základě potvrzení o skutečně zaplacených úrocích těm co uplatňovali úroky z hypotéky vydám potvrzení o zdanitelnách příjmech a zaplacených zálohách na daň a oni si musí podat sami daňové přiznání.
c) Když nastane případ, že zaměstnanec úroky během roku neuplatňoval a donese na záčátku nového roku potvrzení o skutečně zaplacených úrocích můžu mu v případě úroků ze stav. spoření tuto částku dát do roč. zůčtování a v případě úroků z hypotéky když si neuplatňoval během roku 1/12 mu můžu také udělat roč. zúčtování s tím, že nebude podávat daň. přiznání aby si mohl o tuto částku snížit daň. základ. Pokud se rozhodne, že daň. přiznání podá i když během roku neuplatňoval 1/12 tak já zúčtování neprovedu a on si musí podat daň. přiznání.
Možná jsem to napsala velice laicky, ale byla bych ráda jestli by jste mi moje úvahy potvrdili nebo vyvrátili popř. opravili.
Děkuji mnohokrát Sylva