Re: odpovědný zástupce u živnosti
stačí pouze DPP do 100 hodin za rok - odměna - a klidně jen 1000 Kč a odvést srážkovou daň FÚ
Smluvní vztah = pracovněprávní nebo jiný,sice jsem se nesetkal, že by někdo dělal druhému odpovědného zástupce zadarmo, ale skutečně nevím, kde by bylo určeno, že za to musí brát peníze, ŽZ stanoví pouze podmínky odbornosti. Když bude pracovněprávní, musí být ze ZP odměna nebo mzda. Na DPP to nelze, protože ŽZ jasně říká,že odp.zást. odpovídá za řádný provoz živnosti, dodržování předpisů a musí se zúčastňovat provozování živnosti v potřebném rozsahu (což už je trvalá opakující se činnost).Já doporučuji vždy min.DPČ.pája
xxxxxxxxxxx
Souhlas, i odpovědný zástupce může být zadarmo ( to mám odsouhlaseno, vlastně původně navrženo, pracovnicí Živn.úřadu), takže já jsem OZ zadarmo (tedy bezúplatně), ale jenom pro svoji dceru. Zatím jsme nikde nenarazily, ale časem to hodláme změnit - živnost má jako vedlejší, ... ale vzhledem k tomu, že těžko bude mít zaměstnance, nechci být vzhledem k poměrně náročné mzd. agendě já tím jediným,tudíž bych se přikláněla např. k příkazní či obdobné smlouvě.
Zdravím,
teď jsem z toho zmatená. Jsem stejný případ. Odpovědného zástupce mi dělá známá a žádný peníze by si ode mě nikdy nevzala i kdybych ji je nutila nevím jak. Přeci mi nikdo nemůže nařídit abych někomu za něco platila, když to on sám nechce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2006 12:19
Dobrý den,
prosím o radu. Podnikám na živnostenský list, ale neměla jsem potřebnou praxi a tak mi moje známá dělá odpovědného zástupce. Musím s ní mít uzavřenou smlouvu o tom, že mi dělá odpovědného zástupce a případně ji za to i platit? Děkuju moc za odpověď.
Ivca