Kouření v restauracích

  • (neregistrovaný)

    10. 1. 2006 17:16

    Vidím, že se vede diskuze, tak jsem stáhl podstatné a dávám to sem, snad to pro vysvětlení bude stačit, jsou tam i vysvětlivky předpisů, na které se text odkazuje.

    Zakazuje se kouřit:

    v zařízeních společného stravování provozovaných na základě hostinské činnosti5), pokud tato zařízení nemají zvláštní prostory vyhrazené pro kuřáky a označeny zjevně viditelným nápisem „Prostor vyhrazený pro kouření" nebo jiným obdobným způsobem a zajištěné dostatečné větrání podle požadavků stanovených zvláštním právním předpisem4),
    Pro účely tohoto zákona se rozumí:
    - zařízením společného stravování zařízení poskytující stravovací služby podle zvláštních právních předpisů4)'6),

    4) Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.

    5) Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

    6) § 23 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 274/2003 Sb.
    pájaporadce

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2006 17:28

      Hana (neregistrovaný)

      Re: Kouření v restauracích
      A která jsou ta zařízení společného stravování podle zvláštních předpisů 4/6/
      Díky

    • 11. 1. 2006 7:18

      graver (neregistrovaný)

      Re: Kouření v restauracích
      Bohužel není nikde stanoveno, jak velký/v jakém poměru má ten vyhrazený prostor být - může to být celá hospoda?
      btw: zajímalo by mě, jak vyhovět §135/14 e) ZP, když je číšník nekuřák :-))

    • 11. 1. 2006 9:42

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: Kouření v restauracích
      To je hokej,co?Od včerejška mám už tři stanoviska z různých zdrojů, kterého se držet?
      jeden z výkladů:stravovací služba-je pohostinství-výroba a podávání jídel,provozovna-kde lze poskytovat stravovací službu-parametry dány,zařízení společného stravování- provozovny podle živ.zákona, poměr místností pro ne-kuřáky nikde nevyčtete,ale měly by být prostory pro obě skupiny hostů-označené, a číšníci? to je porušování ZP jak má být,ale co s tím?nekuřák má pracoviště v zahulený hospodě a nemá obranu, pouze tam skončit a jít jinam.
      pája

    • 10. 1. 2006 17:48

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: Kouření v restauracích
      §2
      Výklad pojmů - vyhl.137/2004
      Pro účely této vyhlášky se rozumí
      a) provozovnou stravovacích služeb soubor místností a prostor pro výrobu, přípravu a skladování pokrmů, jejich uvádění do oběhu a pro další související činnost (dále jen „provozovna"). Za provozovnu se považují i jiná zařízení stravovacích služeb [písmeno c)],
      Další podmínky provozování stravovacích služeb zák. 258/2000
      § 23
      (1) Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci provozované hostinské živnosti,20) ve školní jídelně,21) menze, při stravování vojáků v základní a náhradní službě, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při zotavovacích akcích a jiných podobných akcích pro děti (§ 12), při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení22) a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb, služeb cestovního ruchu a při hromadných akcích.
      (2) Pokrmem je potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci ve stravovací službě.
      (3) Stravovací službu lze poskytovat pouze v provozovně, která vyhovuje hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení upraveným prováděcím právním předpisem.
      20) Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
      21) Zákon č. 76/1978 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
      22) § 2 písm. d) vyhlášky č. 295/1997 Sb., o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny.
      pájaporadce

    • 11. 1. 2006 12:26

      zatvrzelý nekuřák (neregistrovaný)

      Re: Kouření v restauracích
      Takže si konečně začnu mnout ruce a vyrazím s rodinou do restaurace. Proč si ksakru všichni myslí, že do restaurace chodí jenom kuřáci? Taky bych si zašel do restaurace na jídlo nebo posedět, ale z cigaretového kouře je mi na blití a dětem taky. Nechápu proč si kuřáci myslí, že nikoho neomezujou. Asi to bude tím, že mají vykouřenou určitou část mozku.

    • 11. 1. 2006 16:08

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: Kouření v restauracích
      Nebo běžte radši do lesa

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).