Společné zdanění manželů

• (neregistrovaný)

11. 1. 2006 7:56

Dobrý den, manžel je zaměstnaný, já jsem byla polovinu roku na rodičovské dovolené a potom jsem nastoupila také do práce. Můžeme s manželem uplatnit společné zdanění manželů? V praxi to bude vypadat tak, že si v účtárně vyzvedneme Potvrzení o zdanitelných příjmech na základě kterých si vypracujeme daňové přiznání? Ještě prosím vás jeden dotaz když jsem nastupovala do zaměstnání podepsala jsem prohlášení že chci roční vyúčtování daně, dá se to ještě změnit? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2006 8:19

Anonymní (neregistrovaný)

Re: společné zdanění manželů
      K první části - společné zdanění - ano, přesně tak, jak říkáte.
      K druhé části - pokud jste nastupovala do práce v polovině roku, tak jste nepodepsala, že chcete roční zúčtování, ale že chcete uplatňovat nezdanitelné položky (strana 3. daňového prohlášení). Žádost o roční zůčtování se podepisuje na str. 4 DP po závěru roku, tedy v tomto čase.

• 11. 1. 2006 8:26

Julka (neregistrovaný)

Re: společné zdanění manželů
      - Ano můžete.
      - Správně vypracujete každý samostatné daň.přiznání, sečtete dílčí základy daně a nezdanitelné částky obou manželů.Od dílčího základu daně (společného) odečtete nezdanitelné částky(také společné) a dostanete základ daně. ten rozdělíte rovným dílem na oba manžele a vypočtete pro každého daň. Rodič který uplatňuje odpočty na děti potom ještě od vypočtené daně odečte částku 6000 Kč na každé dítě.
      - V účtárně oznámíte ,že chcete uplatnit společné zdanění manželů a budete podávat sama přiznání k dani z příjmů-pokud možno co nejdříve.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).