Nárok na dovolenou

• (neregistrovaný)

11. 1. 2006 15:27

Prosím o radu. Jsem zaměstnán, vedoucí mi řekl, že nemám nárok na dovolenou pokud nemám ještě odpracováno 70dní. Jsem od prosince na nemocenské.Do práce nastoupím až v únoru. Budu mít již v únoru nárok na dovolenou? Nebo se to počítá od nového roku, že budu muset odpracovat dalších 70dní, abych na ni nárok měl?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2006 16:38

Jiřka (neregistrovaný)

Re: nárok na dovolenou
      Jedna věc je výpočet dnů dovolené, na kterou máte nárok a druhá věc je povolení této dovolené. O době čerpání dovolené rozhoduje vždy zaměstnavatel. Dovolenou může zaměstnavatel zaměstnanci povolit třeba hned druhý den po nástupu, jestliže předpokládá, že u něj odpracuje tolik dní, že mu nárok na dovolenou vznikne. Záleží tedy na tom, zda Vám vůbec nějaký nárok na dovolenou vznikl nebo zda se dá předpokládat, že vznikne. Počítá se to tak, že pokud zaměstnanec neodpracuje v kalendářním roce alespoň 60 směn, má nárok na 1/12 za každých 22 odpracovaných směn. Pokud v tom kal. roce odpracuje aspoň 60 směn, má nárok na 1/12 za každý měsíc (při promarodění 100 a více pracovních dní v tom roce se ale tento nárok krátí). Každý kalendářní rok se přitom sleduje a posuzuje zvlášť, i když člověk stále pracuje u stejného zaměstnavatele. A také se to posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť, jestliže jste změnil zaměstnání.
      Jestliže jste od prosince na nemocenské, za rok 2006 Vám nárok ještě nevznikl. Zda Vám vznikl v roce 2005, to záleží na tom, od kdy jste tam zaměstnán, kolik jste u tohoto zaměstnavatele a v tomto roce (05) promarodil pracovních dní včetně svátků celkem, zda pracujete 5 dní v týdnu nebo máte jiné rozvržení a kolik týdnů dovolené firma poskytuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).