Re: Prosím poraďte - nájemné!
Nevim nad cim hloubate, stanovite si vysi najmu a vysi zaloh na sluzby.
Pokud opravdu sluzby vyuctujete presne podle faktur dodavatelu, tak tuto castku nemusite priznavat na dan z prijmu.
Pokud to ale delat nebudete, musite zalohy zahrnout do prijmu.
Je ale vice nazoru na toto tema :-((
Najem cely - bez zaloh na sluzby normalne priznate a z nej si uplatnite pausalni vydaje.
Já bych právě chtěla nájemníkům do služeb zahrnout i 50% platby do fondu oprav. Měla bych ve smlouvě pro ně uvedeno platby za energie..tedy zálohy, které pak přesně vyúčtuji se skutečnou spotřebou, ale i stálé platby spojené se správou a provozem domu, opravy, odvoz odpadu. Ale jestli mohu platbu do fondu oprav takto rozdělit a hradit z 2 částek. Tímto způsobem by mi z nájmu snad i zůstalo víc. Ale mohu vůbec chtít aby se nájemníci na f.oprav podílelii?
Nevim proc sem pletete fond oprav? Stanovte si najem a je to.
Pronajimam taky a najemnik plati xxxx.- za najem a xxxx.- za sluzby.
Nejaky fond oprav ho nemusi zajimat - to je veci vlastniku bytu.
Najem si musite stanovit takovy, aby jste mela na zaplaceni dani.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 1. 2006 17:46
Prosím o radu! Chystám se pronajímat svůj byt v OV a příjem z pronájmu řádně zdanit. Vlastníci si ale platí hodně do fondu oprav cca 1.000,- a já nevím jak s touto platbou naložit. Mohu to započíst nájemníkům do poplatků (společně se zálohou na energie, plyn apod. a stálé platby jako jsou náklady a provozní výdaje spojené se správou domu)? Jelikož jde ale o dost vysokou částku, tak bych nechala nájemníkům hradit jen 50% f.oprav - ve formě zmiňovaných poplatků a druhých 50% bych si hradila z vybraného nájemného. (Budou mi platit poplatky i nájem zvlášť) Jde mi ale o to, jestli si v tu chvíli mohu jako odečet od zákl.daně uplatnit náklady jako paušál 30% když mi vlastně tento konkrétní náklad částečně zaplatili nájemníci? Mohu od nich tuto platbu vůbec požadovat nebo si musím celý fond oprav platit jen z nájemného? Nevím jak mám tuto situaci řešit. Poradíte mi prosím??? Díky!