Re: DPH-prodej na splátky !! sos !!
Měla jsem podobný případ a dala jsem to do výnosů až po zaplacení.
Vedete účetnictví nekoliv daňovou evidenci. Čili já bych asi na základě kupní smlouvy udělala předpis 665(asi) a 343 / 312. Tím bych pdvedla DPH ve 12/05. Pak bych účtovala o zálohách 312/321. Oprávky K HM bych udělala až bych ho chtěla z důvodu prodeje odepsat z majetku - po zaplacení.. Ještě bych si to všechno ověřila, ale uvažuji tímto způsobem.
No já myslím, že když jste ty stroje kupovali, uplytnily jste si tehdy DPH a odpisama jste je daly do nákladů. Tím jste je dostaly do pasiv-majetku. Teď to uděláte opačně. Prodáte stroje. Odvedete DPH a upravíte pasiva. Je otázkou, jestli můžete hodnotu pasiv -IM ponížit o přijaté zálohy. Já myslím, že ne. Protože invenarizační hodnota majetku se pro Vás nezměnila a v majetku je pořád celý až do zaplacení. Mohu se nato ještě podívat, ale deď mám málo času.
Takže už je mi jasné, že DPH budu odvádět postupně vždy po zaplacení splátky, ale pořád nevím kdy to dát do výnosů, jestli v r. 2005 nebo až 2006. Dle reakcí je to zatím tak 50:50. Rok 2005 mi asi FU nenapadne, protože těžko mi budou vytýkat, že jsme to zdanili dřív, ale zase budu mít díky tomu letos vysoký zisk. Taky míváte v období ročních závěrek tik v oku? :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 1. 2006 10:39
Dobrý den, nevím jak zaúčtovat a zdanit.
Malá firma s.r.o., plátci DPH, vedeme účetnictví.
V prosinci jsme prodali stroje, na kterých jsme dříve vyráběli. Prodej byl uskutečněn prostřednictvím kupní smlouvy. Úhrada kupní smlouvy bude probíhat ještě celý rok 2006. Kupující stroje už má, neboť je do doby prodeje měl pronajaty, takže se dá říci, že k předání už došlo, ale v kupní smlouvě je uvedeno, že vlastnické právo přechází na kupujícího až dnem úplného zaplacení kupní ceny.
Mám to zaúčtovat do výnosů a dát do DPH už v prosinci, nebo brát splátky jako zálohy a vyúčtovat až po zaplacení? A jak je to u kupujícího, může si je dát do nákl.(každý stroj do 40 tis.) už v roce 2005? Prosím pomozte, předem moc děkuji.