Re: dobropis 2005 převzatý v roce 2006
To je vystaveny dobropis nasi firmou v prosinci 2005 a je na nem razitko firmy ze ho prevzala v lednu 2006. Tam mi nic jineho nezbyva nez cely zauctovat do roku 2006? Nebo jen DPH odvest v roce 2006 /tam mi zase nestaci rozum jak to zauctovat v programu-softwaru/ Dekuji za odpoved. Eva
to je jedno, kdy jste dobropis prevzala, pokud patri do prosince (DuZP v prosinci), tak bych ho dala jeste do prosince a 2. strane poslala potvzenou kopii s vetou, ze dobropis je zarazen v evidenci v prosinci 05.
§42 ZDPH " (4) Oprava základu daně a výše daně je samostatným zdanitelným plněním, které se považuje za uskutečněné
a) ve zdaňovacím období, ve kterém byl daňový dobropis doručen plátci, pro kterého se uskutečnilo zdanitelné plnění, pokud jde o opravu výše daně podle odstavce 1, nebo
b) ve zdaňovacím období, ve kterém byla oprava výše daně provedena, pokud jde o opravu výše daně podle odstavce 2 nebo 3...." ***
Pro bdm: takze mam i nemam vlastne pravdu, ne? Dobropis lze dat do prosince nebo do ledna, ale vzdy to prijemce musi napsat odesilateli (ten si dobropis uplatni ve stejnem mesici)...
Nebo je jeste nejaka zaludnost, v tech odst. 1,2,3 ...?
Takže: potvrdili mi to v lednu 2006-převzetí a já fakturu zaúčtuji v prosinci 2005 /protože to vystavení nemohu změnit, ne? - i číslo faktury zůstává z číselníku roku 2005/. V roce 2006 se pouze odvede DPH - je to tak? Děkuji za odpověď. Eva
a kdo vam to potvrdil? ja myslela, ze vy jste prijemcem dobropisu - to vy mate potvrzovat vystavovateli.... ja bych to dala cele do prosince, kdyz je v prosinci DuZP... a vystavovateli bych vratila potvrzenou kopii s tim, ze to mam v prosinci, at si muze uplatnit dph taky v prosinci.... nebo zavolejte jejich ucetni, v jakem mesici dph uplatnuji - nesmi v drivejsim nez vy....
Asi jsem to špatně napsala:
takže dobropis jsem vystavila já v prosinci 2005 - příjemce dobropisu mi ho potvrdil v lednu 2006. Volala jsem tam - je to konečné u nich v lednu. Proto je pro mě podstatné - dobropis mam s datem 31.12.2005 i číslo faktury z řady 2005 - to vše zaúčtuji do roku 2005 a pouze DPH se odvede v lednu? Děkuji Eva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 1. 2006 10:19
Prosim,poraďte jak zaúčtovat dobropis vyst. i DUZP 12/2005 převzatý v lednu. Je na nich vždy datum doručení, ale když neuvedou datum zařazení do evidence tak musím celkově účtovat do ledna 2006?Děkuji Eva